Wyszków. Dyskutowali o rybach

Ewelina Przygoda
E. Przygoda
Udostępnij:
W Zespole Szkół nr 1 w Wyszkowie odbyła już dziesiąta edycja Konferencji Produktu Lokalnego i Regionalnego. Tym razem na temat "Mazowieckie smaki - ryby na polskim stole i ich tradycja".

Taka konferencja po raz dziesiąty została organizowana na terenie powiatu, a po raz piąty w ZS nr 1 w Wyszkowie. Organizatorami konkursu byli ZS nr 1 w Wyszkowie, Firma Produkcyjno - Usługowo - Handlowa "Koneser" Juliana Bielawskiego oraz powiat wyszkowski.

Julian Bielawski zauważył, że głównym celem konferencji jest podkreślenie, że ryby są ważnym elementem w naszej diecie.

- Spożywanie ryb jest niezbędne do życia. Przetworów z ryb słodkowodnych praktycznie na rynku handlowym nie ma. Jedynym spotykanym przetworem jest ryba wędzona - wyjaśnił.

W czasie konferencji poruszano różne tematy: hodowli i przetwórstwa ryb czy bezpieczeństwa żywności.

W konkursie kulinarnym wzięło udział osiem dwuosobowych zespołów. Jeden reprezentował ZS nr 1 w Wyszkowie, a jeden ZS w Zabrodziu. Kolejne pochodziły ze szkół ponadgimnazjalnych z: Ostrołęki, Makowa, Siedlec, Golądkowa, Radzymina i Małkini Górnej. Uczniowie pracowali oczywiście na rybie. Tym razem był to pstrąg.

Więcej w kolejnym wydaniu "Głosu Wyszkowa".

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie