Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyszków. Dyskutowali o rybach

Ewelina Przygoda
E. Przygoda
W Zespole Szkół nr 1 w Wyszkowie odbyła już dziesiąta edycja Konferencji Produktu Lokalnego i Regionalnego. Tym razem na temat "Mazowieckie smaki - ryby na polskim stole i ich tradycja".

Taka konferencja po raz dziesiąty została organizowana na terenie powiatu, a po raz piąty w ZS nr 1 w Wyszkowie. Organizatorami konkursu byli ZS nr 1 w Wyszkowie, Firma Produkcyjno - Usługowo - Handlowa "Koneser" Juliana Bielawskiego oraz powiat wyszkowski.

Julian Bielawski zauważył, że głównym celem konferencji jest podkreślenie, że ryby są ważnym elementem w naszej diecie.

- Spożywanie ryb jest niezbędne do życia. Przetworów z ryb słodkowodnych praktycznie na rynku handlowym nie ma. Jedynym spotykanym przetworem jest ryba wędzona - wyjaśnił.

W czasie konferencji poruszano różne tematy: hodowli i przetwórstwa ryb czy bezpieczeństwa żywności.

W konkursie kulinarnym wzięło udział osiem dwuosobowych zespołów. Jeden reprezentował ZS nr 1 w Wyszkowie, a jeden ZS w Zabrodziu. Kolejne pochodziły ze szkół ponadgimnazjalnych z: Ostrołęki, Makowa, Siedlec, Golądkowa, Radzymina i Małkini Górnej. Uczniowie pracowali oczywiście na rybie. Tym razem był to pstrąg.

Więcej w kolejnym wydaniu "Głosu Wyszkowa".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki