Taka konferencja po raz dziesiąty została organizowana na terenie powiatu, a po raz piąty w ZS nr 1 w Wyszkowie. Organizatorami konkursu byli ZS nr 1 w Wyszkowie, Firma Produkcyjno - Usługowo - Handlowa "Koneser" Juliana Bielawskiego oraz powiat wyszkowski.
Julian Bielawski zauważył, że głównym celem konferencji jest podkreślenie, że ryby są ważnym elementem w naszej diecie.
- Spożywanie ryb jest niezbędne do życia. Przetworów z ryb słodkowodnych praktycznie na rynku handlowym nie ma. Jedynym spotykanym przetworem jest ryba wędzona - wyjaśnił.
W czasie konferencji poruszano różne tematy: hodowli i przetwórstwa ryb czy bezpieczeństwa żywności.
W konkursie kulinarnym wzięło udział osiem dwuosobowych zespołów. Jeden reprezentował ZS nr 1 w Wyszkowie, a jeden ZS w Zabrodziu. Kolejne pochodziły ze szkół ponadgimnazjalnych z: Ostrołęki, Makowa, Siedlec, Golądkowa, Radzymina i Małkini Górnej. Uczniowie pracowali oczywiście na rybie. Tym razem był to pstrąg.
Więcej w kolejnym wydaniu "Głosu Wyszkowa".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?