Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Człuchów otrzymał dofinansowanie z Ministerstwa Sportu na nową halę sportową

NOWE
Człuchów otrzymał dofinansowanie z Ministerstwa Sportu na nową halę sportową

Felieton naczelnego. Kraków - najważniejsze miejsce na świecie

NOWE
Felieton naczelnego. Kraków - najważniejsze miejsce na świecie

Polecamy

Uczennicy odjęto punkty na maturze. Autorka lektury stanęła w jej obronie

Uczennicy odjęto punkty na maturze. Autorka lektury stanęła w jej obronie

Lidl, Biedronka i Kaufland „zamrażają ceny" produktów, ale „firmy muszą zarabiać"

Lidl, Biedronka i Kaufland „zamrażają ceny" produktów, ale „firmy muszą zarabiać"

Dokumenty z aplikacji mObywatel będą ważne w całej UE? Takie są plany

Dokumenty z aplikacji mObywatel będą ważne w całej UE? Takie są plany