Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Gdzie najtaniej kupić chrzan, twaróg, śmietanę i białą kiełbasę tuż przed Wielkanocą?

Gdzie najtaniej kupić chrzan, twaróg, śmietanę i białą kiełbasę tuż przed Wielkanocą?

Uwaga! Od tego zależy twoja przyszła emerytura

GORĄCY TEMAT
Uwaga! Od tego zależy twoja przyszła emerytura

Polecamy

Polska zagra na Euro 2024. "To może być ostatnia wielka impreza dla kilku piłkarzy"

Polska zagra na Euro 2024. "To może być ostatnia wielka impreza dla kilku piłkarzy"

Mega awantura w świecie darta. Facet czy babka? Holenderka szokuje świat sportu

Mega awantura w świecie darta. Facet czy babka? Holenderka szokuje świat sportu

Podwójna wartość awansu na EURO. Premia warta ponad 10% rocznego budżetu PZPN?

Podwójna wartość awansu na EURO. Premia warta ponad 10% rocznego budżetu PZPN?