Wiesz, co jesz? Popularne słodycze powstają ze zmielonych owadów!

suburban / MMBiałystok
To z takich owadów - dactylopis coccus - powstaje barwnik E120 używany do barwienia tkanin, kosmetyków i produktów spożywczych
To z takich owadów - dactylopis coccus - powstaje barwnik E120 używany do barwienia tkanin, kosmetyków i produktów spożywczych Fot.upload.wikimedia.org
Wydawać się to może nieprawdopodobne, ale czerwone skorupki takich słodyczy jak np. M&M’s są produkowane ze zmielonych mszyc...

Kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego zwykle sięgamy po jakieś czekoladowe przekąski. Zwykle po zjedzeniu całej paczki patrzymy na to, z czego słodycze zostały wyprodukowane. Dociekliwość w poszukiwaniu informacji, co ukrywa się pod tajemniczymi składnikami typu E, zaowocowała odkryciem przerażającej wręcz prawdy o czerwonym barwniku pozyskiwanym z owadów.

E120 - inaczej karmina, kwas karminowy lub koszelina to nic innego jak naturalny, intensywnie czerwony barwnik używany w między innymi w przemyśle spożywczym. Barwnik otrzymuje się z wysuszonych i zmielonych samic pewnego gatunku mszyc (dactylopis coccus). Owady te zwykle można spotkać na sukulentach lub jak kto woli kaktusach (zwykle opuncjach) Ameryki Centralnej i Południowej.

Podobny owad zamieszkuje także Polskę. Czerwiec Polski był w średniowieczu ważnym surowcem pozyskiwania barwnika do tkanin. To od tego owada wzięła się także nazwa miesiąca.
Jako że barwnik pochodzi z owadów, to produkty nim barwione nie mogą być spożywane przez wegan i wegetarian.

Komentarze 8

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Ja tam takiego świństwa nie jem

M
Magda G

xd ja tam lubie jem poolecam magda gejzler

W
Wiktoria
To jest ochydne a wiecie że żelki są zrobione ze skóry świń fuj ja mogę zwymiotować
m
mala
no i co z tego że robaki, wolę to niż wędlinę pułkaną w ludwiku z "żywymi kulturami bakterii", prawie jak kinder niespodzianka ha ha ha
F
Fallenangelv
No i co z tego?
Jak smakuje to co za różnica czy barwnik z roślin czy owadów.
G
Gość
W dniu 15.11.2009 o 18:31, Gość napisał:

ludzie i gówno zjedzą


Sa tacy co gowna nie jedza.
G
Gość
ludzie i gówno zjedzą
s
smakoszzzzz
mniam mniam
Dodaj ogłoszenie