Kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego zwykle sięgamy po jakieś czekoladowe przekąski. Zwykle po zjedzeniu całej paczki patrzymy na to, z czego słodycze zostały wyprodukowane. Dociekliwość w poszukiwaniu informacji, co ukrywa się pod tajemniczymi składnikami typu E, zaowocowała odkryciem przerażającej wręcz prawdy o czerwonym barwniku pozyskiwanym z owadów.
E120 - inaczej karmina, kwas karminowy lub koszelina to nic innego jak naturalny, intensywnie czerwony barwnik używany w między innymi w przemyśle spożywczym. Barwnik otrzymuje się z wysuszonych i zmielonych samic pewnego gatunku mszyc (dactylopis coccus). Owady te zwykle można spotkać na sukulentach lub jak kto woli kaktusach (zwykle opuncjach) Ameryki Centralnej i Południowej.
Podobny owad zamieszkuje także Polskę. Czerwiec Polski był w średniowieczu ważnym surowcem pozyskiwania barwnika do tkanin. To od tego owada wzięła się także nazwa miesiąca.
Jako że barwnik pochodzi z owadów, to produkty nim barwione nie mogą być spożywane przez wegan i wegetarian.
Źródło: MMBiałystok Popularne słodycze powstają ze zmielonych owadów!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?