Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiesz, co jesz? Popularne słodycze powstają ze zmielonych owadów!

suburban / MMBiałystok
To z takich owadów - dactylopis coccus - powstaje barwnik E120 używany do barwienia tkanin, kosmetyków i produktów spożywczych
To z takich owadów - dactylopis coccus - powstaje barwnik E120 używany do barwienia tkanin, kosmetyków i produktów spożywczych Fot.upload.wikimedia.org
Wydawać się to może nieprawdopodobne, ale czerwone skorupki takich słodyczy jak np. M&M’s są produkowane ze zmielonych mszyc...

Kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego zwykle sięgamy po jakieś czekoladowe przekąski. Zwykle po zjedzeniu całej paczki patrzymy na to, z czego słodycze zostały wyprodukowane. Dociekliwość w poszukiwaniu informacji, co ukrywa się pod tajemniczymi składnikami typu E, zaowocowała odkryciem przerażającej wręcz prawdy o czerwonym barwniku pozyskiwanym z owadów.

E120 - inaczej karmina, kwas karminowy lub koszelina to nic innego jak naturalny, intensywnie czerwony barwnik używany w między innymi w przemyśle spożywczym. Barwnik otrzymuje się z wysuszonych i zmielonych samic pewnego gatunku mszyc (dactylopis coccus). Owady te zwykle można spotkać na sukulentach lub jak kto woli kaktusach (zwykle opuncjach) Ameryki Centralnej i Południowej.

Podobny owad zamieszkuje także Polskę. Czerwiec Polski był w średniowieczu ważnym surowcem pozyskiwania barwnika do tkanin. To od tego owada wzięła się także nazwa miesiąca.
Jako że barwnik pochodzi z owadów, to produkty nim barwione nie mogą być spożywane przez wegan i wegetarian.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki