Najbardziej typowe mazurki wielkanocne powstają z dwóch warstw ciast kruchych. W dawnej kuchni polskiej wytwarzano je także z ciasta makaronikowego i marcepanowego.
Brzegi górnej powierzchni mazurka okala się ciastem, masą orzechową lub migdałową. Można też zrobić na niej kratki z ciasta.
Mazurek często przekłada się lub pokrywa jego wierzch różnymi masami, na przykład:
- kajmakową,
- orzechową,
- migdałową
- albo marmoladą lub dżemem.
Wierzch mazurka wykańcza się lukrem, ozdabia kandyzowanymi lub suszonymi owocami.
Kształt ciasta na mazurek najczęściej jest prostokątny, owalny lub okrągły.
Zobacz z czego robi się kajmak? Jak przygotować spód mazurka? Czym go ozdobić?
POLECAMY:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?