W skrócie:
Pyszny bakłażan z patelni to danie, które można przygotować w 15 minut, a efekt z pewnością zachwyci każdego smakosza. To idealne warzywo dla osób doceniających zdrowe, lekkie i pełne smaku potrawy. Taki bakłażan z patelni wyśmienicie smakuje doprawiony czosnkiem i suszonym tymiankiem. Sprawdź ten przepis i przekonaj się, jak łatwo można przygotować wyśmienite danie z tak prostego składnika!
Bakłażan z patelni – prosty przepis krok po kroku
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15-20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 duży bakłażan,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
1 łyżeczka suszonych ziół np.: tymianku, oregano, bazylii,
sok z 1/2 cytryny do smaku.
Do podania:
1 łyżeczka uprażonego sezamu,
1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Na początek umyj dokładnie bakłażana i osusz go ręcznikiem papierowym.
Następnie pokrój go w plastry, o grubości około 1 cm. Zachęcam cię do przekrojenia ich na pół, aby łatwiej ułożyć je na patelni.
Aby pozbyć występującej w bakłażanie goryczki, posól plastry bakłażana i odstaw na około 20 minut.
W tym czasie bakłażan puści sok, który usuniesz, przyciskając do plastrów papierowy ręcznik.
Na szerokiej patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek. Kiedy będzie gorąca, dodaj posiekany czosnek i smaż go przez moment.
Następnie dodaj plastry bakłażana i smaż z każdej strony przez około 4 minuty, aż się zarumienią.
Usmażone plastry bakłażana dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami do smaku.
Gotowy bakłażan z patelni najlepiej smakuje na podawany na ciepło. Możesz posypać do uprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Zastosowanie bakłażana z patelni
Szczególnie polecam zajadać go jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Świetnie komponuje się z kromką świeżo upieczonego chleba, ugotowanym ryżem, kaszą jaglaną lub jako składnik sezonowych sałatek. Zachęcam cię, aby dodawać go do kanapek, traktować jako składnik pizzy lub używać jako bazę do zapiekanek.
Czytaj także: Zrobiłam bakłażana z piekarnika z wyjątkowym sosem. Wypróbuj przepis na marynatę do bakłażana
Inny sposób na usunięcie goryczki z bakłażana
Możesz także moczyć kawałki bakłażana w solance. Warzywo pokrój w plastry lub w kostkę i zanurz w osolonej wodzie. Najlepiej wybierz proporcję 1 łyżeczka soli na 500 ml wody. Woda powinna całkowicie pokrywać pokrojonego bakłażana. Możesz od góry obciążyć solankę talerzykiem, aby utrudnić wypłynięcie na wierzch. Odstaw go na 30 minut i po tym czasie odcedź na sitku, przepłucz pod bieżącą wodą i odciśnij przy pomocy ręcznika papierowego.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia uniwersalnego przysmaku na obiad. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?