(fot. M.Uścińska)
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie wraz z Lokalną Grupą Działania "Zielone Sioło" zorganizował bezpłatne szkolenie pt. "Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych z własnych surowców w gospodarstwach rolnych indywidualnych - stan i perspektywy". Spotkanie odbyło się w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego, w poniedziałek, 28 listopada.
Wzięły w nim udział osoby zainteresowane wyrobem produktów regionalnych oraz osoby, które już są z taką działalnością związane.
Po otwarciu szkolenia i przywitaniu gości przez starostę ostrowskiego Zbigniewa Kamińskiego, głos zabrał Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Krzysztof Zaniewski mówił, że produkty tradycyjne i regionalne są szansą rozwoju dla regionów i co zrobić, aby dany produkt umieścić na liście produktów tradycyjnych.
- My jesteśmy w stanie przyjechać, nawet do niedużej grupy ludzi, którzy są zainteresowani i pokazać jak wypełnia się takie wnioski - mówił Krzysztof Zaniewski. - Możemy pokazać przykłady produktów, które już znajdują się już na liście produktów tradycyjnych, tj. miód kurpiowski, czosnek latowicki, czy jabłko grójeckie.
Rozpowszechnianie produktów tradycyjnych to szansa na rozwój i promowanie regionu.
- Życzę państwu, aby te spotkanie było kolejnym impulsem, który wpłynie na to, że produkt regionalny, czy tradycyjny z tego obszaru, będzie dostępny szerzej, dla mieszkańców całego Mazowsza, Polski, a może nawet Unii Europejskiej.
Potem wystąpił Tomasz Narkiewicz-Jodko - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrowi Mazowieckiej. Jego wykład dotyczył możliwości przetwarzania surowców zwierzęcych w gospodarstwach rolników indywidualnych. Odpowiadał też na pytania związane ze sprzedażą jaj, mleka i uboju drobiu.
Po przerwie, na której uczestnicy szkolenia mogli skosztować mazowieckich produktów tradycyjnych i regionalnych, wykład pt. "Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego" wygłosił Kazimierz Porębski - zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim. Ostatni wykład przedstawiła Adriana Rukat - Prezes Zarządu Lokalnej Grupy Działania "Zielone Sioło", która mówiła o miejscu produktów tradycyjnych i regionalnych w strategii tego stowarzyszenia.
Podczas szkolenia można było skosztować potraw m.in. pani Marty Deniszewskiej
(fot. M.Uścińska)
Na koniec kilka słów o swojej działalności wygłosili wystawcy-producenci produktów tradycyjnych: Danuta Jabłonka-Grabowska z Gospodarstwa Agroturystycznego "Dajana" w Broku, Marta Deniszewska z Gospodarstwa Agroturystycznego "Kozie Sioło" w Prostyni, Jerzy Kolanowski z Gospodarstwa Agroedukacyjnego w Glinie, Jadwiga Farat z Rodzinnego Gospodarstwa ekologicznego w Rososzy i Mariusz Mierzejewski z Gospodarstwa Ekologicznego w Wiśniewie.
Dyskusję, która była ostatnim punktem spotkania, można było uprzyjemnić sobie degustacją przepysznych potraw przygotowanych przez gospodynie należące do "Zielonego Sioła".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?