USA: astronauci zrobili "kosmiczne tacos" z zielonej papryczki chili wyhodowanej na ISS

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
-/AFP/East News
Udostępnij:
Przełomowym sukcesem nazwano wyhodowanie zielonej papryczki chili przez amerykańskich astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Astronauci z amerykańskiej agencji kosmicznej NASA robią „kosmiczne tacos” z zielonej papryczki chili, którą z powodzeniem uprawiano na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).

Stanowi to najnowszy przełom w projekcie badającym, jakie rośliny można będzie zabrać na Marsa. Według naukowców był to jeden z najtrudniejszych eksperymentów, jakie NASA kiedykolwiek przeprowadziła.

W oświadczeniu amerykańska agencja kosmiczna ogłosiła, że eksperyment obejmował analizę drobnoustrojów w celu lepszego zrozumienia interakcji roślin-drobnoustrojów w kosmosie oraz ocenę przez załogę smaku, tekstury i wartości odżywczej pierwszej papryki wyhodowanej w kosmosie.

Astronauci zajmują się owocami i warzywami od lipca w ramach NASA Plant Habitat-04. Papryki zostały wyhodowane z chile Española Improved, które można znaleźć w Hatch Valley w Nowym Meksyku.

NASA wyjaśniła, że jest to jedna z niewielu chili, które można spożywać zarówno w zielonym, jak i czerwonym stadium rozwoju papryki. Dodano, że papryka jest szczególnie trudna do uprawy w kosmosie w porównaniu z innymi uprawami, ponieważ kiełkowanie, wzrost i rozwój owoców trwa dłużej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: USA: astronauci zrobili "kosmiczne tacos" z zielonej papryczki chili wyhodowanej na ISS - Polska Times

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie