"U Romanowskich" przybędzie ok. 30 miejsc pracy

Jarosław Sender
Cukiernia-Piekarnia J. Romanowskiego obchodzi w tym roku czterdziestolecie. Prezentem, który sama sobie sprawiła na urodziny nie jest tort (to byłoby w przypadku cukierni zbyt banalne), ale... nowy zakład produkcyjny. Znajdzie w nim pracę ok. 30 osób.

Wszystko zaczęło się w 1969 roku, kiedy w Goworowie powstała mała lodziarnia. Założył ją senior rodu Janusz Romanowski. Z biegiem lat firma rozszerzała swoją działalność - najpierw o wyroby cukiernicze, później piekarskie. Dziś kończy budowę nowoczesnego zakładu, w którym będzie odbywać się produkcja lodów, wyrobów cukierniczych i ciastkarskich.

- Z początkiem stycznia planujemy uruchomienie produkcji - zapowiada Jacek Romanowski, właściciel firmy. - W nowym budynku będziemy mieć najnowocześniejszy park maszynowy. Pod koniec roku zaczniemy rekrutację do nowego zakładu. Co najmniej 30 osób znajdzie u nas zatrudnienie. Nie wymagamy kwalifikacji zawodowych, sami dbamy o przeszkolenie pracowników. Zaraz po przyjęciu do pracy wysyłamy naszych pracowników na szkolenia.

Produkcją lodów rodzina Roma¬nowskich zamierza "wrócić do korzeni". To od nich właśnie zaczynał założyciel firmy, Janusz Romanowski.

- Teraz wrócimy do tradycji, ale połączymy ją z nowoczesną technologią, a także rozszerzymy naszą działalność o nowe produkty m.in. z czekolady - zapowiada Jacek Ro¬ma¬nowski.

W "starym" zakładzie prowadzone będę nadal wypieki pieczywa, w nowym firma produkować będzie wyroby cukiernicze (ciasta, ciastka, torty, lody i praliny). Romanowscy rozbudowują także sieć firmowych sklepów. W październiku uruchomiono taki w Długosiodle, w listopadzie planowane jest otwarcie placówki w Broku, w planach jest także powstanie sklepu firmowego w Ró¬żanie. Firmowe sklepy Roma¬nowskich są także w Ostrowi Mazowieckiej, Pułtusku (dwa), Ostrołęce (również dwa), Kadzidle i Goworowie.

Cukiernia-Piekarnia jest prawdziwie rodzinnym biznesem. Zaczynali rodzice, a teraz tradycję rodzinną kontynuują ich dzieci.

- To, co nas wyróżnia spośród innych firm to tradycyjna receptura. Znamy techniki tradycyjnej produkcji wyrobów, wykorzystujemy receptury znane od lat. A jednocześnie ciągle się rozwijamy, szkolimy, badamy rynek, reagujemy na zmieniające się gusta i preferencje naszych klientów i w odpowiedzi na to wprowadzamy nowe produkty. Klienci są dla nas najważniejsi! - podkreśla Jacek Romanowski.

Dziennie z zakładu wyjeżdża około czterech tysięcy drożdżówek, dwóch tysięcy kremówek oraz około czterech ton pieczywa i tony ciast i ciastek.

Restauratorzy załamani decyzją premiera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3