Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku...
fot. Flickr

Tych przysmaków lepiej nie próbuj. Mogą być śmiertelnie niebezpieczne

CASU MARZU

Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę. Specyfiką tego sera jest sposób jego produkcji, do której niezbędne są żywe larwy much Piophila casei. Larwy wywołują proces fermentacji, a to właśnie dzięki niemu ser osiąga oczekiwany smak i konsystencję. Ser je się razem z żywymi larwami, jeśli larwy są martwe to oznacza, że ser jest nieświeży i w ogóle nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy po otworzeniu sera są w stanie skakać na wysokość nawet 15 centymetrów, dlatego osoby próbujące CASU MARZU zwykle mają na oczach ochronne okulary.

Zobacz również

Gdzie oglądać mecz Zagłębie - Jagiellonia? Lider Ekstraklasy dawno nie wygrał

Gdzie oglądać mecz Zagłębie - Jagiellonia? Lider Ekstraklasy dawno nie wygrał

ASP wybrała rektora. Na kolejne cztery lata pozostanie nim prof. Andrzej Bednarczyk

ASP wybrała rektora. Na kolejne cztery lata pozostanie nim prof. Andrzej Bednarczyk

Polecamy

Po trzy kluby z Niemiec i Włoch, a przedstawiciel Belgii po 31 latach w półfinałach

Po trzy kluby z Niemiec i Włoch, a przedstawiciel Belgii po 31 latach w półfinałach

Są chętni na wykonanie projektu nowego budynku Sądu Okręgowego w Ostrołęce

Są chętni na wykonanie projektu nowego budynku Sądu Okręgowego w Ostrołęce

Nie działa e-Urząd Skarbowy. Co się stało?

Nie działa e-Urząd Skarbowy. Co się stało?