MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Trzy puchary dla mleczarni

mb
Na XIII Targach "Mleko-Expo 2004" wśród około 70 wystawców najwięcej było spółdzielni mleczarskich. Wśród nich były dwie z naszego regionu: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrołęce i Mazowiecka Spółdzielnia Mleczarska "Ostrowia" w Ostrowi Mazowieckiej.

Bohaterem pierwszego dnia targów był Tadeusz Nadrowski - prezes OSM w Ostrołęce, który dostał trzy z 22 pucharów wręczonych szefom najlepszych spółdzielni mleczarskich w kraju. Ostrołęcka OSM zajęła siódme miejsce w rankingu najlepszych spółdzielni mleczarskich w roku 2003 przygotowanym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (pierwsza jest spółdzielnia Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem).
Drugi puchar prezes Nadrowski odebrał za zajęcie przez ostrołęcką OSM czwartego miejsca w rankingu najlepszych spółdzielni-eksporterów (pierwsze miejsce też zajęła Mlekovita, a siódme - MSM "Ostrowia" w Ostrowi Mazowieckiej).
Trzeci puchar ufundował dla ostrołęckiej mleczarni wojewoda mazowiecki. Taki sam otrzymała także spółdzielnia mleczarska w Sierpcu - obie uznane zostały za najlepsze spółdzielnie mleczarskie na Mazowszu.
- W zeszłym roku zdobyliśmy tylko jeden puchar, a więc tegoroczne trzy puchary to jest naprawdę duży sukces naszej spółdzielni - powiedział nam prezes Nadrowski po uroczystości wręczenia pucharów.
Krajowe Targi "Mleko-Expo 2004" organizowane są przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich pod patronatem ministra rolnictwa. Targi zorganizowano w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki w dniach 8-10 listopada.
W Polsce działa w sumie 108 spółdzielni mleczarskich.
- W minionym roku polskie mleczarstwo zanotowało kilka rekordów - poinformował Stanisław Michalski, prezes zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. - Po pierwsze, o prawie 30 proc. wzrosły średnie ceny skupu mleka. Po drugie: jest to rekordowy rok pod względem eksportu produktów mleczarskich. Zdecydowanie zwiększył się eksport jogurtów, eksport masła wzrósł 3,5-krotnie, serwatki 2-krotnie, a mleka w proszku o 10-15 proc.

Serek z... rybą

Ostrołęcka mleczarnia jako pierwsza na świecie zaczyna produkcję serków wzbogaconych w kwasy tłuszczowe Omega-3.

W Instytucie Mleczarstwa w Warszawie opracowano i opatentowano unikatową na świecie metodę wzbogacania produktów mleczarskich w wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe Omega-3. - To zupełnie nowa generacja produktów mlecznych - zapewnia prof. Julian Gaweł z Instytutu Mleczarstwa, autor patentu. - Kwasy tłuszczowe Omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania podstawowych narządów człowieka - serca, mózgu - wzroku. Niestety, w otaczającym nas świecie brakuje tych kwasów. Są one obecne w rybach z zimnych akwenów morskich, ale ich spożycie w Polsce jest niewielkie. Zażywanie kwasów Omega-3 w postaci kupionych w aptece kapsułek nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zdecydowanie lepiej przyswajalne są kwasy tłuszczowe zawarte w naturalnych produktach mlecznych.
Po dwóch latach rozmów i doświadczeń metodą opracowaną w warszawskim Instytucie Mleczarstwa zainteresowały się na dobre trzy spółdzielnie mleczarskie: Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek w Radzyniu Podlaskim ma produkować desery jogurtowe wzbogacone kwasami tłuszczowymi, Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach - jogurty, a Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrołęce - serki. Wszystkie te produkty mieć będą na opakowaniu opracowany już wspólny znak produktu OMI-3, będą też prowadzić wspólną akcję promocyjną, a Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich zamierza pomóc tym mleczarniom starając się o pomoc ze środków unijnych. Jak zapewnia Waldemar Broś, wiceprezes zarządu KZSM, te pieniądze na pewno zostaną zdobyte.
Wkrótce ruszyć ma zakrojona na szeroką skalę ogólnopolska akcja promocyjna, która będzie mieć przede wszystkim walor edukacyjny. Serki i jogurty z dodatkiem kwasów tłuszczowych Omega-3 mają być ponoć rewelacyjnym remedium na zagrożenia cywilizacyjne, przede wszystkim na stresy. Jak nas zapewniono, będą tylko trochę droższe od zwyczajnych serków czy jogurtów, najwyżej o 10 proc.
- Z wdrożeniem produkcji serków z dodatkiem kwasów tłuszczowych było sporo kłopotów, ale jesteśmy już gotowi - powiedział nam Tadeusz Nadrowski, prezes OSM w Ostrołęce. - Będziemy produkować serki owocowe, ale także o smakach bardziej wyrazistych. To dopiero początek, po serkach przyjdzie na pewno czas na produkcję masła z dodatkiem kwasów tłuszczowych. Na świecie dotychczas produkowano tylko mleko z dodatkiem kwasów tłuszczowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki