MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny dżem morelowy od XIX wiecznej kucharki. Zobacz klasyczny przepis na lato. Potrzebujesz tylko 4 składników

Anna Daniluk
Przepis na tradycyjny dżem morelowy inspirowany jest przepisem, popularnej w XIX wieku autorki książek Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Przepis na tradycyjny dżem morelowy inspirowany jest przepisem, popularnej w XIX wieku autorki książek Lucyny Ćwierczakiewiczowej. 123rf.com/ yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, przygotowując konfiturę z moreli, sięgała po prawie dojrzałe owoce. Następnie zasypywała je cukrem, do uzyskania gęstego syropu z owocami. Taki dżem przekładała do wyparzonych słoików i trzymała w chłodnej spiżarni. Polecam przepis inspirowany metodą przygotowania słynnej kucharki z XIX wieku.

W skrócie

Lucyna Ćwierczakiewiczowa to słynna autorka książek z XIX wieku. Kucharka korzystała z dojrzałych owoców i zasypywała je cukrem w proporcji na jedną część owoców, dwa razy więcej cukru. Wedle tego sposobu na 500 g owoców powinno wykorzystywać się kilogram cukru. Korzystając z bardzo dojrzałych moreli można zmniejszyć ilość cukru, albo zrobić dżem morelowy całkowicie bez cukru. W takim przypadku należy obserwować, aby podczas gotowania powstał gęsty syrop z widocznymi kawałkami owoców. Zobacz przepis na domowy dżem morelowy do spiżarni lub zjadania na bieżąco na śniadanie.

Dżem morelowy – przepis ze słoików

Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g dojrzałych moreli,
  • 800 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 1 laska cynamonu.

Jak zrobić dżem morelowy?

Przygotowanie:

  1. Morele należy umyć, mocno nakłuć i wrzucić do zimnej wody.
  2. Należy je krótko obgotować, aż zmiękną. Dzięki temu zabiegowi łatwo zejdzie z nich skórka.
  3. W garnku należy zagotować wodę razem z cukrem i cynamonem do momentu powstania gęstego syropu.
  4. Obrane morele należy przełożyć do garnka z syropem cukrowym.
  5. Gotować do momentu, aż zmiękną i okryją się pianą.
  6. Po tym czasie trzeba zestawić je z ognia i odstawić do wystudzenia na około 20 minut.
  7. Korę cynamonu należy wyjąć z dżemu morelowego.
  8. Smażenie po wystudzeniu należy powtórzyć jeszcze dwa razy, aż otrzyma się konsystencję konfitury.
  9. Ostatnie smażenie dżemu morelowego można wykonać następnego dnia.
  10. Dżem morelowy jest gotowy do przełożenia do słoika.

Może cię także zainteresować:

Konfitura morelowa jak francuska

Warto wiedzieć, że kuchnia francuska wyspecjalizowała się w robieniu konfitury morelowej. Podczas gotowania owoców dodaje się do nich odrobinę świeżej lawendy lub kilka listków świeżego tymianku. Taka konfitura morelowa wykorzystywana jest do przekładania biszkoptów i faszerowania naleśników. Zaskakującym zastosowaniem konfitury morelowej jest dodawanie jej do marynaty do pieczonego kurczaka. Dzięki temu mięso szybciej się skarmelizuje i nabierze złotego koloru.

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki