W skrócie
Lucyna Ćwierczakiewiczowa to słynna autorka książek z XIX wieku. Kucharka korzystała z dojrzałych owoców i zasypywała je cukrem w proporcji na jedną część owoców, dwa razy więcej cukru. Wedle tego sposobu na 500 g owoców powinno wykorzystywać się kilogram cukru. Korzystając z bardzo dojrzałych moreli można zmniejszyć ilość cukru, albo zrobić dżem morelowy całkowicie bez cukru. W takim przypadku należy obserwować, aby podczas gotowania powstał gęsty syrop z widocznymi kawałkami owoców. Zobacz przepis na domowy dżem morelowy do spiżarni lub zjadania na bieżąco na śniadanie.
Dżem morelowy – przepis ze słoików
Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g dojrzałych moreli,
- 800 g cukru,
- 200 ml wody,
- 1 laska cynamonu.
Jak zrobić dżem morelowy?
Przygotowanie:
- Morele należy umyć, mocno nakłuć i wrzucić do zimnej wody.
- Należy je krótko obgotować, aż zmiękną. Dzięki temu zabiegowi łatwo zejdzie z nich skórka.
- W garnku należy zagotować wodę razem z cukrem i cynamonem do momentu powstania gęstego syropu.
- Obrane morele należy przełożyć do garnka z syropem cukrowym.
- Gotować do momentu, aż zmiękną i okryją się pianą.
- Po tym czasie trzeba zestawić je z ognia i odstawić do wystudzenia na około 20 minut.
- Korę cynamonu należy wyjąć z dżemu morelowego.
- Smażenie po wystudzeniu należy powtórzyć jeszcze dwa razy, aż otrzyma się konsystencję konfitury.
- Ostatnie smażenie dżemu morelowego można wykonać następnego dnia.
- Dżem morelowy jest gotowy do przełożenia do słoika.
Może cię także zainteresować:
Konfitura morelowa jak francuska
Warto wiedzieć, że kuchnia francuska wyspecjalizowała się w robieniu konfitury morelowej. Podczas gotowania owoców dodaje się do nich odrobinę świeżej lawendy lub kilka listków świeżego tymianku. Taka konfitura morelowa wykorzystywana jest do przekładania biszkoptów i faszerowania naleśników. Zaskakującym zastosowaniem konfitury morelowej jest dodawanie jej do marynaty do pieczonego kurczaka. Dzięki temu mięso szybciej się skarmelizuje i nabierze złotego koloru.
Źródło:
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?