Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Tego jeszcze nie jadłeś! Nietypowe obiady, które warto przygotować. TOP 15 pomysłów [PRZEPISY]

Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama

Składniki na 3 porcje
1 kalafior
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
250 ml passaty (przecieru) pomidorowej
ok. 0,5 szklanki wody
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
do całości (oprócz passaty) możemy śmiało dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora

Wykonanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.
Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową.
Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut.
Podajemy gorące!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Zobacz również

"Historia Jakuba" na inaugurację XVI Tyskiego Festiwalu Monodramu MoTyF

"Historia Jakuba" na inaugurację XVI Tyskiego Festiwalu Monodramu MoTyF

Designer Outlet Kraków zyskuje dach, a w tle sprawa przejścia na Galicyjskiej

Designer Outlet Kraków zyskuje dach, a w tle sprawa przejścia na Galicyjskiej

Polecamy

Avenger e-Hybrid. Zaczynają się Dni Otwarte w salonach marki Jeep

Avenger e-Hybrid. Zaczynają się Dni Otwarte w salonach marki Jeep

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!

Kiedy znudzą mi się pieczone udka z kurczaka, podaję mięso w ten sposób. Palce lizać!

Kiedy znudzą mi się pieczone udka z kurczaka, podaję mięso w ten sposób. Palce lizać!