Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te pieczarki mogą zatruć! Sprawdź, czy nie masz ich w kuchni

Marcin Kruk
Marcin Kruk
W marynowanych pieczarkach sanepid wykrył substancję, o której producent nie poinformował na etykiecie. To stwarza zagrożenie dla alergików. Trwa wycofywanie nie tylko wadliwej partii produktu, lecz całego asortymentu.

Od wczoraj wycofywane są ze sklepów „Pieczarki marynowane całe KRISTER” w słoikach 900 g. Sanepid wykrył, że produkt zawiera dwutlenek siarki, który jest składnikiem alergennym. Nie ma jednak informacji o dwutlenku siarki na etykiecie. Pieczarki są zatem niebezpieczne dla osób z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny.

Producentem jest Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa z Dąbrowy Tarnowskiej. Produkt, w którym wykryto dwutlenek siarki pochodzi z partii nr 1 o dacie minimalnej trwałości 01.2020. Trwa postępowanie wyjaśniające przyczynę pojawienia się alergenu w pieczarkach.

Producent pod nadzorem sanepidu wycofuje cały asortyment: pieczarki całe i krojone o gramaturach 300 g i 900 g z każdej partii i z każdą datą przydatności do spożycia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te pieczarki mogą zatruć! Sprawdź, czy nie masz ich w kuchni - Gazeta Wrocławska

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki