Koperek znany był już w starożytnej Grecji. Aktualnie używamy go w kuchni do ziemniaków, ogórków, kapusty, dań mięsnych, ryb, zup czy sosów.
Przeczytaj: Tym osobom mogą zaszkodzić młode ziemniaki. Przy tych chorobach lepiej ich nie jeść
Jest źródłem witamin takich jak witamina C, D, E, K, a także witamin z grupy B. Znajdziemy w nim też magnez, żelazo, fosfor, potas. W składzie znajdziemy również przeciwutleniacze (takiej jak: anetol, kwercetyna i limonen).
Oto kiedy warto jeść koperek
Koperek idealnie pasuje do ziemniaków, ogórków czy młodej kapusty. A dlaczego warto włączyć go do diety? W galerii poniżej zobaczcie, jakie zalety ma jedzenie koperku:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?