Te grzyby są jadalne! Podleśniczy Grzegorz Pawłowski z leśnictwa Orło w Pytaniu na Śniadanie. Zdjęcia 20.08.2021

Milena Jaroszewska
Milena Jaroszewska
Fot. Kadr z programu
Udostępnij:
Podleśniczy Grzegorz Pawłowski z leśnictwa Orło opowiedział w programie Pytanie na Śniadanie o grzybach, które są jadalne, choć wiele osób o tym nie wie.

Trwa grzybobranie, dlatego w piątek, 20 sierpnia ekipa Pytania na Śniadanie odwiedziła Puszczę Białą. Podleśniczy Grzegorz Pawłowski z leśnictwa Orło opowiedział o grzybach, które są jadalne, choć wiele osób o tym nie wie. Jadalny jest np. muchomor rdzawobrązowy tzw. panienka, a także muchomor czerwieniejący, który w smaku przypomina kanię oraz piaskowiec modrzak (po przekrojeniu robi się błękitny) i sromotnik bezwstydny (nie mylić z muchomorem sromotnikowym!).

Zobacz także:

Sromotnik bezwstydny jest jadalny nawet na surowo, ma rzodkiewkowy smak. Ale kiedy wyrośnie jest strasznie śmierdzący, lecą do niego muchy i wręcz czuć od niego padliną

- tłumaczył Grzegorz Pawłowski.

Podleśniczy Grzegorz Pawłowski podkreślił jednak, że jeśli znajdziemy grzyb, a mamy jakiekolwiek wątpliwości co to jest, lepiej to skonsultować. Pomyłka może nas wiele kosztować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Tygodnik Ostrołęcki
Dodaj ogłoszenie