Trwa grzybobranie, dlatego w piątek, 20 sierpnia ekipa Pytania na Śniadanie odwiedziła Puszczę Białą. Podleśniczy Grzegorz Pawłowski z leśnictwa Orło opowiedział o grzybach, które są jadalne, choć wiele osób o tym nie wie. Jadalny jest np. muchomor rdzawobrązowy tzw. panienka, a także muchomor czerwieniejący, który w smaku przypomina kanię oraz piaskowiec modrzak (po przekrojeniu robi się błękitny) i sromotnik bezwstydny (nie mylić z muchomorem sromotnikowym!).
Zobacz także:
Sromotnik bezwstydny jest jadalny nawet na surowo, ma rzodkiewkowy smak. Ale kiedy wyrośnie jest strasznie śmierdzący, lecą do niego muchy i wręcz czuć od niego padliną
- tłumaczył Grzegorz Pawłowski.
Podleśniczy Grzegorz Pawłowski podkreślił jednak, że jeśli znajdziemy grzyb, a mamy jakiekolwiek wątpliwości co to jest, lepiej to skonsultować. Pomyłka może nas wiele kosztować.
- Nie tylko barszcz Sosnowskiego! Te rośliny też trzeba zwalczać. Widzieliście je?
- Co robić w weekend? Imprezy i wydarzenia w regionie
- Ostrów. Kolejna próba kradzieży pieniędzy metodą na pracownika banku
- Pożar samochodu na drodze w gm. Wąsewo. Autem podróżował poseł Arkadiusz Czartoryski
- Daniel Zawistowski z Małkini i jego akrobacje na rowerze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?