Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu [PRZEPISY]

mad
Domowe dżemy wracają do łask. Są proste w przygotowaniu.
Domowe dżemy wracają do łask. Są proste w przygotowaniu. pixabay.com
Przepisy na szybkie domowe dżemy. Chociaż tempo życia przyspieszyło, nie oznacza to, że musimy zrezygnować z tych smakowitych łakoci. Wręcz przeciwnie. Podpowiadamy jak szybko i sprawie przygotować domowe dżemowe pyszności.

Domowe dżemy. Duzi i mali, bez względu na szerokość geograficzną i czas w którym żyją, zajadają się konfiturami. Jaki jest sekret idealnego dżemu? Tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreatywności i osobistych preferencji smakowych. Dla miłośników nieco kwaskowych słodyczy najlepsze będą śliwki i czarne porzeczki. Osoby, które lubią pikantne przyprawy, do swoich przetworów mogą dodać szczyptę chili. W kuchni warto eksperymentować. Dodatki w postaci imbiru, kurkumy czy miodu nadadzą naszym konfiturom rozgrzewających właściwości i będą doskonałą przekąską w okresie jesienno-zimowym. Przygotowując samodzielnie konfitury warto pamiętać o zrobieniu kilku słoiczków więcej… będzie to bardzo apetyczna forma podziękowania dla mam i babć, które w dzieciństwie same przygotowywały dla nas słodkie przetwory.

Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu [PRZEPISY]

Dżem brzoskwiniowy z pistacjami

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń z puszki lub świeżych
  • 100 g obranych pistacji Bakalland
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta

Wykonanie
Brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy z Dżemixem i zagotowujemy. Kiedy owoce zaczną bulgotać dodajemy posiekane pistacje, cukier i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dżem przekładamy do słoików.

Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu [PRZEPISY]

Konfitura z suszonej żurawiny z chili

Składniki:

  • 300 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 3 małe suszone papryczki chili
  • 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta

Wykonanie
Żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiamy na 5 h. Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotujemy z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje. Na końcu do owoców dodajemy Dżemix i gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku.

Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu [PRZEPISY]

Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą

Składniki:

  • 1 kg pomarańczy
  • 220 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 30 g świeżego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie dżemixu uniwersalnego Delecta w proporcji 3:1

Wykonanie
Pomarańcze i cytryny obieramy, następnie kroimy w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę. Następnie wsypujemy Dżemix i podgrzewamy całość z dodatkiem soku z limonki i wody, po czym ciągle mieszamy, aż całość się zagotuje. Na koniec dodajemy cukier, gotując jeszcze chwilę. Przygotowaną konfiturę ściągamy z ognia i przekładamy do słoiczków.

Zobacz też:Domowy sos pomidorowy na zimę

Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki


Zobacz też:
Jak zrobić domowy ketchup?


Zobacz też:
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę

Zobacz też:
Marynowana fasolka szparagowa na zimę

Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę

Źródło: Dzień Dobry TVN

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska