Szparagi z najpopularniejszej plantacji w Strzeganowicach niedaleko Wrocławia są już w sprzedaży. Znajdziecie je nie tylko w głównym punkcie „prosto z pola” ale także we Wrocławiu. Ile za nie zapłacimy i dlaczego warto jadać szparagi? Sprawdź szczegóły.
Sezon na szparagi spod Wrocławia rozpoczęty
Szparagi to sezonowe warzywa, które są doceniane nie tylko przez ich smak, ale także właściwości odżywcze oraz lecznicze. Według wielu Dolnoslązaków najlepsze szparagi kupimy od firmy Agar, której założycielem jest pan Mirosław Szreder. Firma dział już ponad 20 lat, i choć początki były trudne, a rolnik dział na niewielką skalę, dziś plantacja rozrosła się do ogromnych rozmiarów.
- Mamy klienta, który przyjeżdża co roku kilkadziesiąt kilometrów tylko po nasze szparagi - mówi sprzedawczyni ze Strzeganowic.
Szparagi są lekkostrawne i bardzo delikatne dla organizmu. Są cennym źródłem witamin oraz wpływają pozytywnie na zdrowie, np.:
- poprawiają pracę układu pokarmowego.
- obniżają poziom cholesterolu,
- mają działanie przeciwzapalne,
Szparagi, które uwielbia Robert Makłowicz
Szparagi ze Strzeganowic zyskały sławę dzięki kulinarnym pokazom Roberta Makłowicza podczas festiwalu Europa na Widelcu.
- Byłem wzruszony, gdy pan Makłowicz pochwalił moje szparagi. Oznajmił, że nigdy nie jadł lepszych szparagów - mówi Mirosław Szreder.
W tamtych czasach szparagi nie były zbyt popularne w Polsce. Agar eksportował je głównie do Niemiec, co zmieniło się po festiwalu kulinarnym.
- Jestem do dziś bardzo wdzięczny, bo to dzięki słowom pana Roberta moje szparagi są dziś tak popularne. Powiem nieskromnie, że pan Robert wciąż mnie odwiedza i kupuje szparagi, gdy tylko jest w okolicy – dodaje pan Mirosław.
Gdzie kupimy szparagi prosto z pola i za ile?
Szparagi ze Strzeganowic można kupić na stoiskach we wrocławskiej Arenie na Komandorskiej czy Bielanach. Będą także dostępne w popularnych dyskontach takich jak Kufland, Carrefour czy Biedronka.
Sezon na szparagi trwa około 2 miesięcy – od końca kwietnia do czerwca, jednak w ty roku pojawiły się znacznie szybciej. Jakie są ceny? Za pęczek szparagów zielonych na początku sezonu zapłacimy 20 złotych. Zaś kilogram samych główek kosztuje 45 zł.
Zobacz, jak wygląda plantacja tych warzyw w galerii zdjęć:
- Groźne bakterie w mleku i tatarze wołowym. GIS wycofuje produkty ze sklepów |LISTA
- Niedziela handlowa na Świebodzkim. Tak nieczynny dworzec stał się targowiskiem
- Kontrola na wrocławskich bazarach. Świebodzki, Komandor i Arena pod lupą skarbówki
- Kolorowe dywany z kwiatów w Ogrodzie Botanicznym. Jest pięknie! Mamy zdjęcia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?