Świętuj Dzień Pizzy z siecią Kaufland!

Materiał informacyjny
Ciężko znaleźć osobę, która nie lubi pizzy – ta prosta potrawa skradła serca ludzi na całym świecie, doczekała się wielu odmian i… swojego święta. Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego – to doskonała okazja do zapoznania się z historią tego uwielbianego przez miliony dania. Najnowsza oferta sieci Kaufland inspiruje do wspólnego celebrowania Dnia Pizzy i odkrywania jej nowego oblicza.

Historia Pizzy

Choć pizza najbardziej kojarzy się z Włochami, to okrągłe placki znane były niemalże wszystkim kulturom starożytnym. W Egipcie pełniły funkcję płatniczą, w Grecji zajadano się plakousem – płaskim chlebem z serem feta i czosnkiem, a w starożytnym Rzymie popularne były focaccie z ziołami[1]. Pizza, którą znamy dziś wywodzi się z neapolitańskich placków, sprzedawanych na ulicy i przeznaczonych dla biedoty. Pizza przeobraziła się w pełnoprawne danie dopiero po sprowadzeniu z Ameryki do Europy pomidorów. Zaczęto do niej dodawać również więcej ziół, ser, ryby i oliwę. Pierwsze pizzerie pojawiły się w Neapolu w XVIII wieku i od razu stały się popularne. Istnieje popularna opowieść o neapolitańskim kucharzu, który w 1889 roku przygotował specjalnie dla królowej Włoch – Małgorzaty – pizzę z pomidorami, bazylią i mozzarellą - kolory dodatków na pizzy miały reprezentować barwy narodowe Włoch. Pizza została nazwana na cześć królowej Margheritą i od tego czasu jest uznawana za najpopularniejszą pizzę - mimo, że nie sposób dziś zliczyć wariacji na temat tej potrawy.

Jaką pizzę jada się na świecie?

Już w samych Włoszech funkcjonuje kilka jej odmian – oprócz pizzy neapolitańskiej jest też sycylijska - kwadratowa, na bardzo grubym cieście. Po II wojnie światowej włoscy imigranci przywieźli recepturę pizzy do Stanów Zjednoczonych, gdzie pojawiły się kolejne jej rodzaje i Ameryka została jej drugą ojczyzną. Pizza nowojorska jest silnie inspirowana neapolitańskim oryginałem – ma cienkie ciasto, jest elastyczna i chrupiąca. W Chicago pizzę piecze się w głębokim naczyniu, a wysokie ciasto wypełniane jest po brzegi sosem pomidorowym i serem. W Polsce najpopularniejszymi dodatkami do pizzy są szynka i pieczarki, wielu zwolenników ma też margherita i pizza hawajska – kontrowersyjna pizza z ananasem i szynką, najprawdopodobniej wymyślona w Kanadzie przez... Greka.

Dzień Pizzy z Kaufland

Pizza bez wątpienia należy do dań, które zasłużyły na własne święto i warto je celebrować. W najnowszej ofercie sieci Kaufland znajdziemy wszystko, czego potrzebujemy, by uczcić ten szczególny dzień, a w tym: różne rodzaje Pizzy z Pieca marki własnej K-Classic za 4,99 zł za opakowanie, spody do pizzy 2 x 115 g za 2,99 zł, sos do pizzy Cirio za 3,99 zł za 400 g, oliwa z oliwek z ziołami za 9,99 zł za 240 ml, mozzarella w zalewie Galbani za 2,99 zł za 125 g, pomidory rzymskie za 3,95 zł za 500 g, rukola za 2,99 zł za 100 g czy ser gorgonzola marki własnej K-Favourites za 8,99 zł za 200 g.

[1] A. Minuz, Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3