Gospodynie z Lipianki spotkały się w Ośrodku Edukacji Regionalnej, żeby w niezwykły sposób świętować rocznicę odzyskania niepodległości. Jak mówią, nasza historia i tradycja to również to, co się jada. Dlatego posłużyły się przepisem z internetu, na sucharki litewskie cynamonowe. Według Aleksandry, drugiej żony marszałka Józefa Piłsudskiego, było to jego wielki przysmak. Sucharki robi się, piekąc placki w foremkach chlebowych. Są to mało słodkie drożdżówki, z dodatkiem startej skórki z pomarańczy i cynamonu. Po upieczeniu i przestudzeniu wyjmuje się je z blach, trzeba je pokroić na kromki, wysuszyć w letnim piecyku, następnie posypać cynamonem i cukrem pudrem.
Kiedy placki rosły, panie czekały przy herbacie, wyjadając resztę pomarańczy. Sucharki piekły pierwszy raz, ale w pracy z drożdżowym ciastem mają wprawę, w końcu podobne placki piecze się w tych okolicach niemal co sobota.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?