Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Od dzisiaj zamknięta jest część ulicy w centrum miasta. To droga dojazdowa do urzędu

Od dzisiaj zamknięta jest część ulicy w centrum miasta. To droga dojazdowa do urzędu

Uczelniana komisja zbada przyczyny pożaru w Akademii Jakuba z Paradyża

Uczelniana komisja zbada przyczyny pożaru w Akademii Jakuba z Paradyża

Polecamy

Paryż dla oszczędnych: jak zwiedzać stolicę Francji bez wydawania pieniędzy?

Paryż dla oszczędnych: jak zwiedzać stolicę Francji bez wydawania pieniędzy?

Święty, który „użyczył” twarzy Jezusowi

Święty, który „użyczył” twarzy Jezusowi

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze