Spis treści
Co to jest szakszuka?
Szakszuka to popularne danie z kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Jego nazwa tłumaczona jest jako "wielki bałagan" lub "mieszanka". Tradycyjnie przygotowuje się ją z:
- pomidorów
- jajek
- papryki
- cebuli
- przyprawy kumin
- świeżej kolendry
Szakuszukę przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło.
Szakszuka na śniadanie
Gdy mamy ochotę na pożywne, sycące śniadanie warto przygotować sobie szakszukę. To aromatyczne danie, które dostarczy nam sporo białka, witamin i składników mineralnych.
Potrawa jest sycąca, aromatyczna i można ją jeść prosto z patelni.
Przepis możemy dostosowywać wedle uznania, dodając ulubione dodatki np. ser, oliwki, rukolę, bekon czy szpinak. Jajka najlepiej zostawić nieco płynne, a całość posypać na koniec świeżą bazylią czy szczypiorkiem.
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować szakszukę:
Przepis na szakszukę
(porcja dla 1-2 osób, czas przygotowania: ok 20 min.)

Składniki:
- 3 jajka
- 3 duże pomidory lub gotowy przecier pomidorowy
- 5 pomidorków koktajlowych
- pół cebuli
- garść rukoli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta bazylii i kuminu
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- kilka kostek sera np. mozzarella lub feta
- szczypiorek
- opcjonalnie kilka listków bazylii
- opcjonalnie papryka
Jak zrobić szakszukę?
- Zacznij od posiekania cebuli oraz umycia i obrania pomidorów - możesz je sparzyć i zdjąć skórkę lub obrać delikatnie nożykiem
- Na patelni rozgrzej oliwę lub olej rzepakowy i podsmaż cebulę.
- Dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy.
- Całość duś na małym ogniu ok. 5 min. Jeśli lubisz paprykę to pokrój ją na kawałki i duś razem z pomidorami.
- Zrób w pomidorach na patelni trzy zagłębienia i wlej tam jajka.
- Pokrój kilka pomidorków koktajlowych i dodaj do szakszuki.
- Dodaj także kilka kostek sera.
- Gdy jajka się zetną posyp całość szczypiorkiem, rukolą i bazylią.
- Gotowe!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Marchewkowe muffinki z kremem. Zrobisz je w 15 minut!
- Babciny przepis na idealne naleśniki. Smak dzieciństwa
- Błyskawiczne ciasteczka z cynamonem. Wystarczą 4 składniki
- Risotto z kurczakiem i pieczarkami. Sprawdź przepis
- Dodaj ten składnik do piernika, a efekt cię zadziwi
- Deser tak pyszny, że palce lizać! Idealny przepis na Światowy Dzień Nutelli
Przygotuj pyszną szakszukę!

Valdinox
Valdinox Space 24 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, równo…

Zwilling
Zwilling 65127-280-0
Funkcje dodatkowe:można używać w piekarniku w temp…

Demeyere
Demeyere Multifunction 7 32 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?