Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Podlasia - już wieki temu książęta i biskupi jedli tu jeża

Magdalena Prus Fot. Amdrzej Zgiet
Takie ciasta jak to - w formie jeża - gościły już kilka wieków temu na ucztach książąt i biskupów - mówi Biruta Zimnicka z Puńska, twórczyni ciasta.
Takie ciasta jak to - w formie jeża - gościły już kilka wieków temu na ucztach książąt i biskupów - mówi Biruta Zimnicka z Puńska, twórczyni ciasta.
Podczas XII edycji finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów swoje produkty zaprezentowało 72 wystawców. Można było przekonać się, że nasza kuchnia jest bardzo różnorodna i nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Mięsiwa, wędliny, ryby w każdej postaci, sery, ciasta i ciasteczka, torty, nalewki i piwa. Wybranie najlepszych spośród tylu smakołyków to trudny orzech do zgryzienia - przyznawali jurorzy. (mp) Fot. Andrzej Zgiet

Nagrody i wyróżnienia:
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria Produkty i przetwory mięsne:

I nagroda: Łukasz Ancypo - Kindziuk sokólski
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Grażyna Fiłonowicz - Słonina dziadka

Podkategoria Produkty i przetwory z ryb:
I nagroda: Urszula Grajewska (Bar Smakosz Rajgród) - Sielawa Wędzona
           Marian Barnatowicz - Węgorz wędzony

Podkategoria Produkty mleczne:
I nagroda: Halina Raducha (Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego) - Klinek Dąbrowski

Wyróżnienia: Karolina Moniuszko - Polędwica surowa suszona
             Anatol Worona - Karp wędzony

II. W kategorii produktów i przetworów  pochodzenia roślinnego:

Podkategorie Przetwory owocowe:

I nagroda: Joanna Dołżyńska - Powidła z czarnych jagód

Podkategoria Przetwory warzywne:

I nagroda: Władysław Gryka - Kapusta kiszona w główkach
nagroda Agencji: Marta Maksymczuk - Kartoflaniki

Podkategoria Produkty zbożowe:

I nagroda: Ewa Dec - Chleb żytni na zakwasie

Podkategoria Wyroby cukiernicze:

I nagroda: Regina Pik - Ciasto Napoleon "Napoleonas"

Wyróżnienia: Danuta Bagińska - Konfitura z dzikiej róży
             Jadwiga Pryzmont - Opieńki marynowane
             Ewelina Deresz - Pierożki z makiem
             Sylwia Miszczuk - Ciasteczka maślane z maszynki

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria napoje bezalkoholowe:

I nagroda: Joanna Jakubiuk - Buza

Podkategoria napoje alkoholowe:

I nagroda: Biruta Zimnicka - Nalewka na pędach sosny
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Andrzej Hryc - Piwo domowe orkiszowe

Wyróżnienia: Justyna Skarzyńska - Miętówka z bazylią

IV. W kategorii inne produkty regionalne:

I nagroda: Halina Pezowicz - Babka drożdżowa "Niespodzianka"
Nagroda Agencji: Agnieszka Kaszyńska - Kaszanka z pieca chlebowego

Wyróżnienia: Jan Czmiel - Placek ze śledziem

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody "Perła 2012" następujące produkty:

1. Wędzonka staropolska - Karoliny Moniuszko
2. Ser suszony podlaski - Łukasz Ancypo
3. Biebrzański leszcz w zalewie octowej - Małgorzata Ostapowicz
4. Sielawa z weka - Marta Pieńczykowska
5. Kibiny - pierogi pieczone - Danuta Bagińska

 

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Podlasia - już wieki temu książęta i biskupi jedli tu jeża - Kurier Poranny

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki