Śledzie po kaszubsku na świąteczny stół [PRZEPIS]
Składniki:
- ok. 60 dag filetów śledziowych
- 5 ogórków konserwowych
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa
- 125 ml oleju
- 1 łyżka octu
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie śledzi po kaszubsku:
Namoczone (najlepiej przez noc) filety śledziowe pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zezłocić.
Dolać resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalać wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać śledzie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wymieszać i zdejmujemy w ognia. Odstawić do ostudzenia.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko", uczestniczki kulinarnego show MasterChef.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?