Banan to owoc powszechnie znany i lubiany. Ma wiele zalet – jest doskonałym źródłem potasu, zmniejsza ryzyko nadciśnienia i obniża poziom cholesterolu, pomaga także przy biegunce. Oprócz tych oczywistych plusów spożywania banana jest jeszcze jeden aspekt, o którym mało kto wie. Jego skórka ma wiele zastosowań nie tylko w kuchni.
Dowiedz się więcej:
Do czego wyrzucać skórkę po bananie?
Jak się okazuje, nie tylko owoc banana ma prozdrowotne właściwości, jego skórka również. Znajdują się w niej enzymy łagodzące obrzęki, dlatego idealnie sprawdzi się przy ugryzieniach owadów czy kurzajkach. Skórka banana jest bogata w witaminy A, E, D dlatego świetnie sprawdzi się jako składnik kremu.
Osoby, które wyrzucają skórki od bananów popełniają więc błąd, ponieważ mogą wykorzystywać jej cenne właściwości. Dzięki nim działa ona bowiem zbawiennie na włosy i skórę. Ponadto jest przydatna przy wykonywaniu zwykłych domowych czynności. Jakich?
Przekonaj się o nietypowych zastosowaniach bananowej skórki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?