Seler naciowy i korzeniowy. Jak uprawiać te warzywa, gdzie i kiedy posadzić, czym nawozić i jakie odmiany selera wybrać do uprawy w ogrodzie

Katarzyna Józefowicz
Seler naciowy i korzeniowy są odmianami selera zwyczajnego. Różnią się wyglądem oraz właściwościami odżywczymi.
Seler naciowy i korzeniowy są odmianami selera zwyczajnego. Różnią się wyglądem oraz właściwościami odżywczymi. Jackman34 - pixabay.com
W przeciwieństwie do selera naciowego, którego częściej spotykamy na półkach sklepowych niż w ogrodzie, seler korzeniowy jest często uprawianym warzywem. Obie rośliny to botaniczne odmiany selera zwyczajnego, mimo to wyglądają całkiem inaczej i mają nieco inne właściwości odżywcze.

Spis treści

Wartości odżywcze selera korzeniowego i naciowego

Seler korzeniowy jest obecnie popularniejszy od selera naciowego, choć w naszym kraju zaczęto uprawiać go znacznie później. Jego główną częścią jadalną są mięsiste korzenie, z których przyrządza się sałatki i surówki oraz dodaje do zup i sosów.

Wartości odżywcze korzenia są dość wysokie, ale nie dorównują wartością odżywczym selera naciowego. W korzeniu znajdują się m.in. witaminy (C, E, witaminy z grupy B), kwas foliowy, olejki eteryczne, błonnik i minerały (potas, fosfor, wapń, cynk, magnez, żelazo, mangan, molibden), natomiast w selerze naciowym przede wszystkim w witamina C, potas i wapń oraz wiele innych cennych związków.

W przeciwieństwie do selera korzeniowego seler naciowy nie tworzy zgrubiałego korzenia spichrzowego, a jego częścią jadalną są mięsiste, grube, sztywne łodygi.

Kiedy sadzić seler naciowy i korzeniowy?

Oba warzywa są bardzo wartościowe i z pewnością powinny znaleźć się w każdym ogrodzie, należy jednak pamiętać, że rośliny są też dość wymagające. Bez względu na odmianę, selery uprawia się z rozsady, gdyż są wrażliwe na niskie temperatury (szczególnie wysokiej temperatury wymagają nasiona do skiełkowania) i mają długi okres wegetacji. Ich nasiona wysiewa się do skrzynek na przełomie lutego i marca, a siewki pikuje.

Ponieważ jednak samodzielna produkcja rozsady jest wymagająca, pracochłonna i długotrwała (trwa nawet 3 miesiące), wiosną lepiej kupić gotową rozsadę u producenta lub na targu.

Rozsada powinna być jędrna, zdrowa, zwarta i silna, gdyż tylko wtedy może wydać zadowalające plony. Do gruntu możemy wysadzać ją dopiero w drugiej połowie maja, po minięciu wiosennych przymrozków, gdyż jest wrażliwa na chłody (temp. powietrza pow. 12ºC). Pod wpływem niskich temperatur może też zacząć wcześniej wybijać w pęd kwiatowy.

Jakie wymagania ma seler?

Pod uprawę selerów należy przeznaczyć stanowisko ciepłe i słoneczne oraz żyzną, próchniczą, dobrze spulchnioną i lekko wilgotną glebę o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie pH (najlepiej w pierwszym roku po oborniku). Roślin nie wolno też sadzić na stanowisku po sobie ani po innych warzywach selerowatych nawet przez 3-4 lata, ze względu na zagrożenie wspólnymi chorobami i szkodnikami. Najlepszym przedplonem są dla nich warzywa o niewielkich wymaganiach pokarmowych, które nadmiernie nie wyczerpują gleby ze składników odżywczych (warzywa kapustne, rośliny motylkowe).

Selery, a szczególnie odmiany korzeniowe, są też bardzo wrażliwe na niedobór wody w glebie, dlatego w czasie okresów bezdeszczowych wymagają nawadniania.

Ważne nawożenie selera

W uprawie selerów ważne jest też odpowiednie nawożenie. Jeśli znamy skład chemiczny gleby, możemy zastosować nawozy jednoskładnikowe, potasowe i fosforowe w pełnych dawkach przedsiewnie oraz azotowe w dawce podzielonej na dwie lub nawet trzy części (I - przedsiewnie, II - około miesiąca po wysadzeniu roślin, ostatnia - około czerwca-lipca).

Jeżeli natomiast nie wiemy, czego w glebie brakuje, lepiej zdecydujmy się na zbilansowane nawozy wieloskładnikowe w postaci chlorków (roślina nie lubi siarki i niezbyt dobrze znosi nawozy siarkowe, czyli siarczany).

Sprawdź: Kiedy siać pietruszkę korzeniową i naciową i jak ją uprawiać

Pielęgnacja selera i bielenie selera naciowego

Do głównych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie selerów należy podlewanie i odchwaszczanie, jednak u selera naciowego warto dodatkowo wykonać tzw. bielenie, które poprawia smak łodyg i pozbawia je goryczki. Bielenie przeprowadza się na ok. 3-4 tygodnie przed zbiorami, związując ze sobą nać selera oraz owijając jego łodygi na całej długości ciemną włókniną lub czarną folią.

Zbiory i odmiany selera

W zależności od odmiany pierwsze plony selerów można zbierać już w sierpniu (seler naciowy, wczesne odmiany selera korzeniowego) lub jesienią (wrzesień, październik, późne odmiany selera korzeniowego).

Do popularnych odmian selera naciowego należą: „Groene Pascal”, „Verde Pascal”, „Goldgelber 2”,” Nuget”, „Malachit”, natomiast wśród selerów korzeniowych znajdziemy m.in.: „Prager Reuzen”, „Makar”, „Talar”, „Zagłoba”, „Edward”, „Albin”.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tomasz Adamek na gorąco komentuje swój pierwszy występ we freakach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl