Spis treści
Sałata na zdrowie. Do każdego rodzaju trzeba mieć podejście
Pojęcie sałaty jest dość ogólne, na naszych stołach lądują bowiem różne rodzaje – masłowa, lodowa, rzymska czy też rukola. Każda ma inne właściwości, smak, odcień, pasuje też do innych potraw. Nie zmienia się jedno. Której nie wybierzesz, możesz mieć pewność, że zielone liście wpłyną dobroczynnie na organizm.
Każdy rodzaj warzywa wymaga odpowiedniego potraktowania. Inaczej przechowuje się sałatę lodową, inaczej masłową. Ta druga musi być odpowiednio zabezpieczona, aby szybko nie zwiędnąć.
Główka sałaty wygrywa z gotowym miksem. Jak dłużej zachować świeżość liści?
Sałata ma wiele witamin, składników mineralnych, jest nośnikiem chlorofilu. Spożywanie liści poleca się osobom na diecie, z problemami trawiennymi oraz w celu poprawienia odporności. Na bazarach najczęściej znajdziesz główki, zdarza się też, że markety oferują umyte kawałki liści w torebce. Miksy wprawdzie są wygodne, ale nie są już tak naturalne, jak wyjęta prosto z ziemi sałata.
Wybierając drugi wariant, trzeba się liczyć z obrobieniem produktu. Nie jest to jednak trudne, wystarczy kilka ruchów, a warzywo tak szybko nie zwiędnie.
Sałatę najlepiej myć oddzielając wszystkie liście. Umieść je w zlewie z zimną wodą lub na dużym durszlaku, a po opłukaniu zostaw do wyschnięcia, np. na papierowych ręcznikach. Dobrym sposobem na szybkie osuszenie sałaty jest zakup wirówki. Sprzęt pozwala pozbyć się nadmiaru wody bez uszkodzenia liści.
Zobacz też: Zbiory na stojąco, bez dźwigania i z pensją 6 tys. zł. Rolnicy szukają pracowników
Sałata sprzedawana jest na targu w całości, a więc jako główka z korzeniem. To właśnie ta część pozwala zachować świeżość po zbiorze. Mając dostęp do wody, nie będzie psuła się tak szybko. Najlepszym sposobem jest oderwanie liści, umycie i rozłożenie na papierowym ręczniku. Całość zwiń w rulon, umieść w torebce i włóż do lodówki. Dzięki trikowi z namoczonym papierem zielone listki będzie można jeść nawet przez tydzień.
Kolejnym tipem, który polecają gospodynie, jest przechowywanie sałaty w wodzie. Według zaleceń główkę należy umieścić w pojemniku, zalać do pełna zimną wodą, zamknąć i trzymać w lodówce nawet do połowy miesiąca.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?