Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rzepak może stanowić alternatywę w żywieniu drobiu. Jest porozumienie w tej sprawie

MRT
Pixabay
Do tej pory rzepak wykorzystywany był głównie do produkcji oleju. Roślina ta jednak, przez swoją wysoką zawartość białka, może stanowić idealną alternatywę dla soi, pochodzącej z importu, która stanowi podstawę pokarmu dla drobiu. 1 października na Międzynarodowych Targach Poznańskich producenci i Izba Gospodarcza zawarły porozumienie w tej sprawie. Uroczystości towarzyszyła debata na temat przyszłości rynku drobiarskiego z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi - Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

Krajowa Rada Drobiarstwa- Izba Gospodarcza podpisała porozumienie z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych w sprawie wykorzystywania w żywieniu drobiu rzepaku. Ma to stanowić znakomitą alternatywę dla soi, pochodzącej z importu.

- Zawsze traktowaliśmy rzepak jako roślinę oleistą. Jednak olej to tylko 40 procent. Dzięki temu, że współpracujemy przetwórcami to część olejową mamy zagospodarowaną. Okazuje się, że część białkową można również wykorzystać - mówił Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

Konferencję, poświęconą żywieniu drobiu otworzył minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, który podkreślił jak ważne dla kraju i jego niezależności jest bezpieczeństwo białkowe.

Dzięki zawartemu porozumieniu producenci będą prowadzić wspólne działania w zakresie poszukiwania nowych i wykorzystywania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Śruta rzepakowa, jest jednym z tańszych źródeł białka. Białko rzepakowe, jest średnio 25 – 30 proc. tańsze od sojowego. W swoim składzie zawiera mniej lizyny, jest jednak bogatsze w aminokwasy siarkowe.

Producenci mają również wymieniać się doświadczeniami w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania w karmieniu drobiu.

- Oficjalna nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbać o rozwój polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu. Rzepak jest często niedocenianym źródłem białka. My doceniamy jego potencjał i chcemy, by zachęcać hodowców i producentów drobiu do jego wykorzystywania - podkreślił Piotr Kulikowski, prezes KRD-IG.

Obecnie w Polsce powierzchnia upraw rzepaku wynosi ponad 900 tys. ha. - Możliwości produkcyjne są więc duże. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa trafia na eksport. Można to zmienić - dodał Juliusz Młodecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rzepak może stanowić alternatywę w żywieniu drobiu. Jest porozumienie w tej sprawie - Głos Wielkopolski

Wróć na to.com.pl Tygodnik Ostrołęcki