Rynek wina w Polsce

Materiał informacyjny KOWR
Udostępnij:
Polski rynek wina intensywnie się rozwija. W roku 2020/2021 wprowadzono do obrotu 8691,84 hl wina, co w przeliczeniu daje ok. 1 mln 159 tys. butelek o pojemności 0,75 l. Szacuje się, że w roku gospodarczym 2021/2022 wielkość produkcji wina wyniesie ok. 19 700 hl.

Akcesja Polski do Unii Europejskiej w 2004 r., a następnie objęcie Polski strefą A uprawy winorośli umożliwiło polskim producentom wina wyrób wina z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu.

Polskie prawodawstwo, na początku było bardzo restrykcyjne jeśli chodzi o wymogi administracyjne, które musieli spełnić producenci. Z biegiem lat ewoluowało, umożliwiając coraz szybszy rozwój winiarstwa. Przełomowymi momentami dla rozwoju polskiego winiarstwa była nowelizacja ustawy o podatku akcyzowym w 2008 r. oraz wejście w 2011 r. w życie nowej ustawy o wyrobie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami oraz organizacji rynku wina. Pierwsza zwalniała producentów wina z upraw własnych z obowiązku prowadzenia składu podatkowego, jeśli roczna produkcja wina nie przekracza 1000 hl wina, zaś ustawa winiarska obok zmniejszenia szeregu obciążeń administracyjnych zwalniała producentów będących rolnikami z obowiązku rejestracji działalności gospodarczej jeśli ich produkcja nie przekracza 100 hl wina, a także dała możliwość sprzedaży swojego wina w miejscu produkcji bez uzyskiwania zezwolenia na obrót hurtowy.

Zmiany te znalazły swoje odbicie we wzroście liczby producentów wina wpisanych do ewidencji prowadzonej przez Dyrektora Generalnego KOWR. Od początku drugiego dziesięciolecia XXI wieku z roku na rok obserwuje się znaczny wzrost w dziedzinie rozwoju polskiego winiarstwa. W roku gospodarczym 2020/2021 do ewidencji wpisanych zostało 329 producentów wina, powierzchnia uprawy winorośli wyniosła 563 ha, a produkcja wina przekroczyła 14 000 hl. Natomiast w bieżącym roku gospodarczym, tj. 2021/2022 do ewidencji KOWR wpisanych zostało 380 producentów, a powierzchnia upraw winorośli odmian przeznaczonych do wyrobu wina wynosi prawie 620 ha. Szacowana wielkość produkcji wina wg szacunków z sierpnia 2021 r. wyniesie ok. 19 700 hl.

Ze źródeł statystycznych KOWR wynika, że wzrasta również sprzedaż win w Polsce. W roku 2020/2021 wprowadzono do obrotu 8691,84 hl wina pochodzącego z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, co stanowi w przeliczeniu na butelki o pojemności 0,75 l około 1 mln 159 tysięcy butelek.

Ze względu na zmieniający się model konsumpcji alkoholu, konsumenci w Polsce podobnie jak w innych krajach chętniej sięgają po wina gronowe o czym świadczy wzrastająca sprzedaż. Do obrotu w roku gospodarczym 2020/2021 wprowadzono 2735,05 hl wina białego i 5939,80 hl wina czerwonego.

W obecnym roku gospodarczym KOWR odnotował 15% przyrost producentów i przedsiębiorców ubiegających się o wpis do ewidencji prowadzonej przez Dyrektora Generalnego KOWR w stosunku do ubiegłego roku gospodarczego 2020/2021. Kilkudziesięcioprocentowy wzrost odnotowany został również w areale zgłoszonych winnic w stosunku do ubiegłego roku gospodarczego, co świadczy o utrzymującej się tendencji rozwoju winiarstwa w Polsce.

Jak wynika z danych zgromadzonych w KOWR w roku gospodarczym 2021/2022 największy areał uprawianych winorośli odnotowuje się w województwach: lubuskim (ok. 115 ha), małopolskim (ok. 88 ha), dolnośląskim (ok. 75 ha), zachodniopomorskim (ok. 60 ha) oraz podkarpackim (ok. 59 ha). Winnice powstają także w innych województwach, nawet nie kojarzonych zwykle z produkcją wina, ze względu na niesprzyjające warunki klimatyczne, jak np. w województwie warmińsko-mazurskim.

Rozwój branży winiarskiej, a przede wszystkim konieczność dostosowania prawodawstwa krajowego do aktualnych przepisów prawa Unii Europejskiej dotyczących rynku wina przyczyniło się do powstania nowej ustawy winiarskiej, której przepisy wejdą w życie 7 marca 2022 r.

Nowa ustawa o wyrobach winiarskich w części bazuje na dotychczasowych, sprawdzonych rozwiązaniach doprecyzowuje jednak kwestie dotyczące wyrobów winiarskich. Ponadto wprowadza istotne zmiany w organizacji rynku wina w Polsce, określa wymagania dotyczące prowadzenia ewidencji winnic, do której wpisywane będą wyłącznie uprawy winorośli położone na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wprowadza zmiany dotyczące producentów fermentowanych napojów winiarskich.

Przepisy ustawy o wyrobach winiarskich nakładają na KOWR obowiązek prowadzenia ewidencji winnic i rejestrów w systemie informatycznym, w których gromadzone będą dane dotyczące uczestników rynku wina, tj. plantatorów winnic, producentów wina oraz przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich. System umożliwi dostęp do informacji również innym instytucjom kontrolnym działającym na rynku wina, tj. WIJHARS oraz WIORiN, co wpłynie na skuteczność kontroli w sektorze wina w zakresie kompetencji pełnionych przez te instytucje.

Tu podaj tekst alternatywny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rynek wina w Polsce - Strefa Agro

Więcej informacji na stronie głównej Tygodnik Ostrołęcki
Dodaj ogłoszenie