Barszcz z kwasu kapuścianego lub z zakwaszonych buraków, zupa z dyni z kluskami lub małymi pyzami, kapusta kiszona zasypywana kaszą jaglaną - te i wiele innych przepisów na tradycyjne, kurpiowskie dania znajdą się w książce kucharskiej, nad przygotowywaniem której pracują panie z Koła Gospodyń Wiejskich w małej wsi koło Myszyńca - Charcibałdzie.
Całość przedsięwzięcia koordynuje znana ze swojego kulinarnego talentu Danuta Kostewicz, sołtys Charcibałdy i zarazem prezes zarządu Towarzystwa Rozwoju Ziemi Kurpiowskiej.
O wydanie książki Danuta Kostewicz się nie martwi.
- Moi znajomi z Warszawy, którzy prowadzą drukarnię, a do Charcibałdy przyjeżdżają odpoczywać, obiecali wydrukować tę książkę - mówi. - Pan Ryszard Gruszczyński bardzo lubi moje potrawy. Zapewne był to argument, który przekonał go do pomocy nam w realizacji tego pomysłu. Książka będzie promowała nasz region.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?