Przepis na leczo z cukinii i bobu
Składniki:
- 300 g bobu
- 1 duża cukinia czy dwie mniejsze
- 3 pomidory
- 3 ziemniaki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- majeranek
- 1 łyżka sosu piri-piri
- 500 ml wody
- sól, pieprz
Jak zrobić leczo z cukinii i bobu
Najpierw należy sparzyć pomidory wrzątkiem i obrać. następnie pokroić je na półplasterki. Ziemniaki i cebulę obieramy. Cukinię i bakłażan myjemy. Wszystkie warzywa kroimy. Czosnek prasujemy i dodajemy do warzyw. Dodajemy 1 łyżkę sosu piri-piri. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smażymy przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy bób, dolewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodajemy pomidory, pietruszkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Leczo lepiej podawać w głębokich talerzach i udekorować natką pietruszki.
Przepis na leczo po węgiersku
Składniki:
- 1 kg papryki
- 750 g pomidorów
- 70 g smalcu
- 150 g cebuli
- 20 g soli
- 5 g papryki mielonej
- 30 g wędzonej słoniny
Jak zrobić leczo po węgiersku
Pomidory kroimy na cztery części.
Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w dość szerokie kawałki. Wędzoną słoninę kroimy na drobne kawałeczki, które smażymy w małej ilości tłuszczu. Dodajemy resztę tłuszczu i drobno posiekaną cebulę. Całość podsmażamy na brązowo, posypujemy mieloną papryką. Dodajemy pomidory i paprykę. Następnie ostrożnie dalej gotujemy. Leczo stanowi doskonały dodatek do parówek i kiełbasy.
Cukinia – podczas diety i detoksu
Nie sposób policzyć ile ma odmian. Jedno jest pewne – niesie w sobie dużo zdrowia. Podobnie jak bakłażan, składa się w 90% z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 15 kcal). Ponadto odkwasza organizm, więc gdy potrzebny jest detoks, warto wprowadzić ją do jadłospisu. Jak wiele jest odmian tego warzywa, tak wiele ma witamin: B1, B2, PP, C i składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor czy żelazo. Interesujące jest również to, że nawet kwiaty cukinii są jadalne.
Przepis na faszerowane cukinie
Wiemy już, że warto jeść te warzywa, ale jak najlepiej je przyrządzić? Można zrobić to na wiele sposobów – wydrążyć środek, nafaszerować mięsem mielonym, papryką i upiec, przygotować na grillu, zrobić leczo, czy traktując jako przekąskę po prostu podgryzać między posiłkami. Świetnie sprawdzą się również w sałatce, makaronie, a nawet na pizzy. Z tymi warzywami w kuchni nie trzeba się ograniczać.
Zobacz też: Przepisy na przetwory na zimę
Przepis na przetwory z cukinii: pasta na zimę
Składniki:
- 4 większe cukinie
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
- 1 cebula,
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru
- 50 ml oleju roślinnego
- kolendra i czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania pasty z cukinii
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy, by puściła sok. Marchewkę obieramy i też trzemy. Kroimy drobno cebulę i razem z marchewką podsmażamy na patelni. W tym czasie obieramy pomidory ze skórki, kroimy i wrzucamy na patelnię. Dusimy wszystko około 10 minut. Odciskamy cukinię z wody i wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 25-30 minut. Po upływie czasu warzywa blendujemy na gładką masę, dodając do nich czosnek oraz przecier pomidorowy. Dusimy przez kolejne 5-10 minut i przelewamy do słoików.
[b]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?