W skrócie:
Danie z kiszonej kapusty. Sprawdzony przepis
Masz ochotę na pyszny bigos z kapusty kiszonej? Polecam niezawodny i bardzo łatwy w wykonaniu przepis, który swój wyjątkowy aromat zawdzięcza powidłom śliwkowym. Zastąpią one wędzone śliwki, przełamią kwaśność kapusty i dodadzą słodyczy. Tym daniem możecie także świętować Dzień Bigosu według kalendarza świąt nietypowych przypadający 20 stycznia.
Zobacz w galerii, jak przygotować bigos z kapusty kiszonej
Przepis na bigos z kapusty kiszonej
Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 300 g kiełbasy,
- 400 g mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- szczypta soli,
- szczypta majeranku,
- 3 suszone grzybki.
Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej?
Sposób przygotowania:
- Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać.
- Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu 45 minut.
- Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Pokrój i dodaj do kapusty.
- Kiełbasę obierz ze skórki. Pokrój mięso.
- Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i kiełbasę. Podsmaż i dodaj do kapusty.
- Dopraw całość przyprawami i powidłami śliwkowymi.
- Duś jeszcze ok. 30 minut, pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
Kapusta kiszona na bigos
Bigos z kapusty kiszonej to prawdziwy przysmak. Najlepszy smak bigosu uzyskuje się dzięki długiemu, kilkukrotnemu podgrzewaniu i duszeniu. Niektórzy kucharze podlewają bigos odrobiną czerwonego wina, by uszlachetnić jego smak.
Pyszna kapusta kiszona od lat gości w polskiej kuchni, ze względu na swój niepowtarzalny smak, dostępność i liczne właściwości prozdrowotne. To prawdziwa bomba witaminowa. Kapusta kiszona dostarcza nam wielu cennych składników mineralnych, ma dużo witaminy C oraz witaminy A i witamin z grupy B. Jej zalety zdrowotne to m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy i naszą odporność. Dodatkowo kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 g kapusty jest tylko 19 kcal.
Zobacz także: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad dla zabieganych
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?