Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kurczak miodowo-cytrynowy z tymiankiem Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Potrawy z kurczaka. TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników [PRZEPISY]

Kurczak miodowo-cytrynowy z tymiankiem Sylwii Ładygi

Składniki
podudzia z kurczaka (6 szt.)
3 łyżki miodu prawdziwego wielokwiatowego
0,5 szklanki soku z cytryny
świeży tymianek i rozmaryn
chili
cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie
Oczyszczone mięso osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
W rondelku podgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucić posiekaną chili, zalać miodem i sokiem z cytryny - gotować około 3-4 minuty
Dodać rozmaryn i tymianek - marynatą zalać mięso i dokładnie obtoczyć.
Włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
Co jakiś czas obracać i podlewać marynatą. Podawać gorące!

Zobacz również

Śmiertelny wypadek pod Olkuszem. Zginął rowerzysta

Śmiertelny wypadek pod Olkuszem. Zginął rowerzysta

Uwaga! Nie ma już wolnych miejsc na parkingach przy szlaku do Morskiego Oka w Tatrach

Uwaga! Nie ma już wolnych miejsc na parkingach przy szlaku do Morskiego Oka w Tatrach

Polecamy

Carlos Alcaraz oskarżony o ustawianie meczów

Carlos Alcaraz oskarżony o ustawianie meczów

Msze święte za małopolskich maturzystów. Pomodli się za nich m.in. abp Jędraszewski

Msze święte za małopolskich maturzystów. Pomodli się za nich m.in. abp Jędraszewski

Iga Świątek w finale turnieju WTA 1000 w Madrycie. Zapis relacji na żywo

Iga Świątek w finale turnieju WTA 1000 w Madrycie. Zapis relacji na żywo