Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 23
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy...
fot. Katarzyna Latos, Latosowo

Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko

Zupa z pokrzyw à la Latosowo

Zupa z pokrzyw najlepsza jest wczesną wiosną, kiedy pokrzywy są młode (uwaga: nie powinno się jeść pokrzyw starszych, które kwitną, za to można wykorzystać takie, które odrastają po ścięciu). Są one prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin, no i mają znakomity smak.

Przygotowanie
Gotujemy wywar mięsny z warzywami (może być też wersja wegetariańska, na samych warzywach). Odcedzamy warzywa i mięso, a do wywaru dodajemy sporą porcję młodych szczytów pokrzyw. Zbierajmy same czubki pokrzywy – szczyt z dwoma liśćmi pod nim (niższe partie są łykowate). Pokrzyw musi ich być dużo, bo się skurczą.

Osobno blendujemy część wywaru i warzyw (z przewagą selera i pietruszki nad marchwią, bez pora). Kiedy pokrzywa ugotuje się w wywarze, ją również blendujemy, dodając sok z cytryny. Potem wszystko łączymy i dodajemy nieco kaszy manny, dla zagęszczenia. I zupa z pokrzyw gotowa. Pysznie smakuje z gotowanym na twardo jajkiem oraz smażonymi na maśle grzankami. Można też dodać kleks śmietany.

Zobacz również

Zebraliśmy przełomowe, polskie wynalazki w energetyce. Mają wielkie zadanie

Zebraliśmy przełomowe, polskie wynalazki w energetyce. Mają wielkie zadanie

Co nowego w kinie? Propozycje od DCF
Materiał promocyjny

Co nowego w kinie? Propozycje od DCF

Polecamy

Z podwórka na Euro 2024. Aż 11 uczestników Pucharu Tymbarku wywalczyło awans na Euro!

Z podwórka na Euro 2024. Aż 11 uczestników Pucharu Tymbarku wywalczyło awans na Euro!

Były mistrz świata F1 przerwał milczenie. Zastąpi Hamiltona w Mercedesie?

Były mistrz świata F1 przerwał milczenie. Zastąpi Hamiltona w Mercedesie?

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski

Wywiad z Jakubem Lofkiem, reprezentantem Polski