Potrawy wigilijne. Śledzie. TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników [PRZEPISY]
Tort śledziowy Urszuli Sokołowskiej
Składniki
2 plastry okrągłego chleba, ukrojone ze środka bochenka
4 ugotowane ziemniaki
4 łyżki masła
czerwona cebula
czosnkowa cebula
275 g białego twarogu
4 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
6 filetów śledziowych
małe opakowanie anchois
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki i koperku
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Cebulę obrać - czosnkową drobno posiekać, a czerwoną pokroić w piórka.
Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki. Masło utrzeć widelcem z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem, natką pietruszki i posiekaną czosnkową cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać.
Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej, ułożyć cztery pokrojone filety śledziowe.
Wierzch przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masą serową.
Dwa filety pokroić, ułożyć, przybrać czerwoną cebulą i koperkiem.