Potrawy wigilijne. Śledzie. TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników [PRZEPISY]
Proste i szybkie śledzie z musztardą francuską i majerankiem Violetty Grzelki
Składniki
3-4 filety śledziowe (mogą być w oleju)
1-2 cebule
6-8 łyżeczek musztardy francuskiej
czubata łyżeczka majeranku
3-4 plasterki cytryny
szczypta cukru
4-6 łyżek oliwy z oliwek
natka pietruszki do przybrania
Wykonanie
Śledzie w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie w oleju odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać sporą szczyptę cukru i odstawić na kilka minut.
Każdego śledzia grubo posmarować z obu stron musztardą francuską, a następnie pokroić na małe ok. 2 cm kawałki. Plasterki cytryny oczyścić z pestek, każdy podzielić na cztery części. Układać ciasno warstwami w słoiku: posiekaną cebulę, pokrojone śledzie, cytrynę i znowu cebulę. Następnie każdą warstwę posypać majerankiem i zalać łyżką oliwy. Powtarzać aż do napełnienia słoika. Zakończyć warstwą cebuli i zalać całość oliwą.
Pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Podawać śledzie obficie posypane natką pietruszki.