5 z 11
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. Śledzie. TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników [PRZEPISY]
Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym Katarzyny Jaworek
Składniki
300 g śledzi matiasów
czerwona cebula
80 g suszonych pomidorów
sok z połowy cytryny
łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Wykonanie
Matiasy moczyć przez godzinę w wodzie. Potem osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, posolić i odstawić na 10 minut. Pomidory suszone pokroić w paski. Śledzie delikatnie wymieszać z pomidorami i cebulą. Wyłożyć na talerz.
Majonez wymieszać z musztardą i przyprawami. Przygotowanym sosem polać śledzie. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.