Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem Ewy...
fot. 123 rf

Potrawy wigilijne. Śledzie. TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników [PRZEPISY]

Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem Ewy Liskiewicz

Składniki
1 kg filetów śledziowych lekko solonych
4-5 cebul

Składniki na marynatę
litr wody
szklanka cukru
szklanka octu
liście laurowe
ziele angielskie

Składniki na sos
majonez
kwaśna śmietana (lub jogurt naturalny) w proporcji 1/3 na 2/3
1-2 łyżeczki curry
pokrojony drobno koperek (dość dużo)

Wykonanie
Śledzie wymoczyć. Wszystkie składniki marynaty zagotować, aby zioła puściły smak. Większą część zalewy odlać i wystudzić, a następnie zalać nią śledzie i marynować 24 godziny (śledzie mogą leżeć w marynacie do 2 tygodni)
Do pozostałej ciepłej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w krążki i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zlać zalewę z cebulą do słoika. Słoiki włożyć do lodówki.
Śledzie odsączyć i pokroić w kwadraty. Cebulę odsączyć i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Z podanych składników przygotować sos i wymieszać ze śledziami. Udekorować koperkiem.

Zobacz również

Jak wygląda nasze miasto po zmroku?

Jak wygląda nasze miasto po zmroku?

Ruiny wspaniałej rezydencji rodu zu Dohna w Słobitach

Ruiny wspaniałej rezydencji rodu zu Dohna w Słobitach

Polecamy

Dlaczego chleb podrożał? Sprawdź, jak obecnie kształtują się ceny pieczywa

Dlaczego chleb podrożał? Sprawdź, jak obecnie kształtują się ceny pieczywa

W sobotę 27 kwietnia posłuchamy w Alchemii nowych piosenek Magdy Kluz [WIDEO]

W sobotę 27 kwietnia posłuchamy w Alchemii nowych piosenek Magdy Kluz [WIDEO]

Uczniowie mają prawo do wypoczynku. Koniec ze sprawdzianami po długich weekendach?

Uczniowie mają prawo do wypoczynku. Koniec ze sprawdzianami po długich weekendach?