11 z 11
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Potrawy wigilijne. Śledzie. TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników [PRZEPISY]
Świeże smażone śledzie marynowane w zalewie octowej Doroty Wójcickiej
Składniki
600 g tuszy świeżych śledzi
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Składniki na zalewę
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
2 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru
Dodatkowo do każdego słoika
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
łyżeczka gorczycy
Wykonanie
Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować.
Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.