Oto 12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Sprawdź przepisy na 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Smażony karp
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię
Potrawy wigilijne: Smażony karp - PRZEPIS
Składniki:
karp (około 1,5 kg),
po 2 łyżki mąki i tartej bułki,
1 jajko,
cytryna,
sól i pieprz,
3 łyżki oleju,
2 kromki bułki,
1 kiszony ogórek
Na sos:
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
Rybę sprawiamy, myjemy i kroimy. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy wodą. Gotujemy z kostką rosołową. Przecieramy warzywa przez sito i przyprawiamy. Mieszamy mąkę z tartą bułką. Z kolei jajko roztrzepujemy z pieprzem. Rybę zanurzamy w jajku. Następnie obtaczamy w mące i bułce. Dalej smażymy na rozgrzany oleju. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Rybę podajemy posypaną grzankami z sosem i ogórkiem.
Czytaj: Potrawy wigilijne: Orzechy, migdały i przyprawa korzenna. Jak ich używać?
Źródło: Dzień Dobry TVN