Ryba i brokuły to samo zdrowie! Zobaczcie pomysł na zapiekanego dorsza lub mirunę z brokułami właśnie. Do tego zielenina, masło i ser i pyszny obiad gotowy!
Ryba z brokułami pod chrupiącą kruszonką [PRZEPIS]
Składniki
- filety z dorsza lub miruny
- 1 brokuł
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pół kostki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki startego sera długodojrzewającego
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Wykonanie
Filety umyć, oczyścić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Brokuły zblanszować w osolonym wrzątku. Miękkie masło utrzeć z przeciśniętym czosnkiem, solą i posiekaną zieleniną. Na rybę nałożyć ziołowe masełko, ułożyć drobne różyczki brokułów. Bułkę tartą wymieszać w miseczce ze startym serem i olejem, wymieszać, aby powstała kruszonka. Posypać nią rybę z brokułami.
Danie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 25 min.
Smak kruszonki można wzbogacić drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi czy kaparami.
Może pora na nową patelnię?
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?