Piwo to napój alkoholowy, który spożywany jest w Polsce w największych ilościach. Jest napojem niskoprocentowym, ale według statystyk coraz bardziej nadużywanym w społeczeństwie. Tymczasem spożywany nawet codziennie, ale w niewielkich ilościach, mógłby mieć korzystny wpływ na zdrowie!
Choć napoje zawierające alkohol uznaje się za szkodliwe, pewne ich rodzaje w konkretnych ilościach okazują się wspierać organizm. Dotyczy to zwłaszcza naturalnych produktów fermentowanych, do których oprócz wina należy piwo. W badaniach epidemiologicznych stwierdzono np., że ich niskie lub umiarkowane spożycie wiąże się z rzadszym występowaniem chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Sprawdź:
Według najnowszych badań przeprowadzonych w Portugalii, których wyniki opisano w „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, picie piwa może wspierać jeden z najważniejszych narządów w ciele, jakim jest jelito. To właśnie w nim zlokalizowane jest aż 80 proc. komórek odpornościowych organizmu. Występujące w jelicie mikroorganizmy (tzw. mikrobiota) wpływa ponadto na metabolizm i ryzyko rozwoju chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca i otyłość.