Spis treści
Piernik idealny? Ten przepis Was zaskoczy
Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku, pachnące miodem i dużą ilością przypraw korzennych. Jest to placek niezwykle trwały, przechowywany dawniej nawet przez kilka lat. Wymaga także leżakowania, tzn. po upieczeniu jest twardy i można go jeść dopiero po kilku dniach.
My mamy dla Was przepis na piernik, który możecie jeść zaraz po wykonaniu. Jest wilgotny i miękki dzięki dodatkowi przecieru jabłkowego. Dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu. Wszystkie składniki możecie wymieszać łyżką i zajmuje to tylko kilka minut.
Przecier z jabłek możecie zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Warto zrobić także domowe przyprawy do piernika. Wystarczy połączyć w słoiczku ulubione przyprawy korzenne, np.:
- cynamon,
- imbir,
- gałkę muszkatołową,
- mielone goździki,
- kardamon,
- pieprz.
Prosty przepis na piernik z przecierem jabłkowym

Katarzyna Puczyńska
(czas wykonania: przygotowanie ciasta - ok. 10 min, pieczenie - ok. 45 min)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki przypraw korzennych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka przecieru jabłkowego
- polewa czekoladowa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody, ½ szklanki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej lub deserowej
Jak zrobić piernik?
Przygotowanie:
Jak przygotować piernik z przecierem jabłkowym? Jeśli robisz domowy przecier jabłkowy, to zacznij od umycia i obrania ok. 5 jabłek, pokrój je na kawałki i umieść w garnku, dolej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 20 min. Wystudź.
- Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy korzenne, kakao i cukier oraz miód.
- Do osobnego naczynia wbij jajka, roztrzep je widelcem i dodaj olej.
- Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj łyżką.
- Dodaj przecier jabłkowy i całość ponownie wymieszaj.
- Piecz ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez ok 45 min.
- Zrób polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i umieść na małym ogniu, mieszaj do zagotowania, wystudź.
- Gotowy piernik po wystudzeniu polej polewą.
Smak piernika możesz także wzbogacić np. posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto krok po kroku
Kliknij w zdjęcie!
Piernik: bardzo prosty przepis. Dodaj ten składnik do ciasta...
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Polecane oferty

Home Styling Collection
Home Styling Collection Stojak Na Wino (404001430)

EH Excellent Houseware
Excellent Houseware Stojak na wino loft metalowy (HZ1915420)