Centrum gastronomiczne "U Tarnowskich" w Nienałtach - Szymanach (gm. Zaręby Kościelne) po raz pierwszy zorganizowało warsztaty dla uczniów szkół gastronomicznych pod hasłem "Praktyka czyni mistrza". Trwały trzy dni, poprowadzili je znani kucharze. Warsztaty miały zachęcić młodzież ze wsi i małych miast do rozwijania własnych zainteresowań z zakresu gastronomii.
W bezpłatnych warsztatach wzięło udział około 80 uczniów szkół gastronomicznych z pow. ostrowskiego, ale także z woj. podlaskiego.
Uczestnicy warsztatów pod okiem trenerów przygotowywali przekąski i dania ciepłe. Pierwszego dnia były to dania kuchni włoskiej, zajęcia prowadził Daniel Rostkowski - szef kuchni i właściciel restauracji Tandem. W drugim dniu pracowano nad daniami kuchni polskiej pod okiem Jurka Sobieniaka - kucharza znanego z programu "Pytanie na śniadanie", a także szefa kuchni znanych warszawskich restauracji.
W trzecim dniu warsztatów odbył się konkurs. W szranki stanęły 4 dwuosobowe drużyny. Przygotowały one dwie przekąski oraz dwa dania ciepłe. Najlepszą przekąską według jury był befsztyk tatarski, a najlepszym daniem ciepłym - bitki wołowe pod postumentem z zapiekanych borowików szlachetnych z puree ziemniaczanym i sosem winegret. Nagrodę główną zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Czyżewie. To 500 zł oraz dwumiesięczny bezpłatny staż w restauracji "U Sarnowskich".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?