Zakład Produkcji Spożywczej "MIWEX" z Ostrowi Mazowieckiej jest kolejnym producentem, którego wyroby zostały nagrodzone certyfikatem "Doceń polskie". Godłem programu wyróżniono dwa ketchupy produkowane przez tę firmę: pikantny i łagodny.
Aby otrzymać certyfikat, artykuły spożywcze muszą przejść dwuetapowy proces oceny. W pierwszym sprawdza się, czy produkt posiada tzw. polski czynnik, a więc czy jest związany z naszym krajem np. poprzez składniki lub recepturę. Gdy wyrób przejdzie pozytywnie ten etap, w drugim poddawany jest audytowi certyfikacyjnemu. Decydujący głos należy do Loży Ekspertów, której przewodniczącym jest Mirek Drewniak, doświadczony szef kuchni. W loży zasiadają też m. in. przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz kucharze reprezentujący Fundację Klubu Szefów Kuchni.
Każdy z ekspertów samodzielnie ocenia artykuły spożywcze i przyznaje im odpowiednią liczbę punktów. Ocenie podlegają smak i wygląd wyrobu, a także stosunek jakości produktu do jego ceny. Artykuły spożywcze, które otrzymają od ekspertów wysokie noty, zdobywają certyfikat "Doceń polskie".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?