W Ostrowi Mazowieckiej, w sali konferencyjnej starostwa, 16 grudnia 2019 r. odbyło się spotkanie wigilijne LGD „Zielone Sioło” i organizacji pozarządowych z obszaru działania grupy. Po raz siódmy na wigilijnym spotkaniu goście oceniali rybne i warzywne potrawy wigilijne oraz ciasta i inne słodkie wypieki.
W spotkaniu obok władz LGD „Zielone Sioło” uczestniczyli: starosta Zbigniew Chrupek, wicestarosta Józef Rostkowski, ks. kanonik Jacek Schneider - proboszcz parafii pw. Chrystusa Dobrego Pasterza w Ostrowi Mazowieckiej, Waldemar Brzostek – wójt gminy Ostrów Mazowiecka, Rafał Kruszewski – wójt gminy Nur, Beata Ponichtera – wójt gminy Andrzejewo, przedstawiciele gmin Stary Lubotyń i Szulborze Wielkie, Bartosz Kublik – prezes zarządu Banku Spółdzielczego w Ostrowi Maz. oraz przedstawiciele organizacji pozarządowych obszaru działania LGD „Zielone Sioło”.
Co zrobili w 2019 roku?
Po przywitaniu gości Adriana Rukat - prezes zarządu „Zielonego Sioła” przedstawiła najważniejsze informacje o działalności LGD w roku 2019. To trzeci rok wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju w perspektywie unijnej 2014 – 2020.
- Dla nas był to rok bardzo pracowity – powiedziała Adriana Rukat. - Przeprowadziliśmy nabory wniosków dla mieszkańców pragnących podjąć działalność gospodarczą na łączną kwotę 1.330 tys. zł. Na przełomie 2019 i 2020 r. przeprowadzimy nabór wniosków dla mieszkańców pragnących rozwijać przedsiębiorczość na łączną kwotę 600 tys. zł. W ubiegłym roku zaczęliśmy tworzyć Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza i poszerzyliśmy ją o 4 członków.
Więcej w sieci
Certyfikaty i tablice członkostwa w roku 2019 otrzymali:
- gospodarstwo agroturystyczne i hodowla ryb. Andrzeja Sosińskiego z Ołtarzy Gołaczy,
- gospodarstwo agroturystyczne Anity i Mariusza Mierzejewskich z Wiśniewa,
- Dom Wczasowy „Nadrzecze” Łucji i Krzysztofa Jóźwików z Broku,
- gospodarstwo agroturystyczne DAJANA Danuty Jabłonka-Gabowskiej z Broku.
Na rozpatrzenie oczekują wnioski o członkostwo w sieci gospodarstwa pasiecznego Tomasza Dąbrowskiego z Kiełczewa i zagrody edukacyjnej „Sielski dom i ogród” Anny Gawlik ze Starej Złotorii.
- W mijającym roku właściciele gospodarstw rolnych, ekologicznych i agroturystycznych, lokalni producenci żywności i przedsiębiorcy z obszaru dziania LGD uczestnicząc w szkoleniach wyjazdowych i warsztatach studyjnych nowych umiejętności - m.in. z zakresu rękodzielnictwa, zielarstwa, serowarstwa oraz zasad planowania i doboru roślin w ogrodach przydomowych – powiedziała Adriana Rukat. - Kończąc rok w poczuciu dobrze wypełnionych obowiązków dziękujemy za przybycie na nasze spotkanie wigilijne, a po podzieleniu się opłatkiem i odśpiewaniu kolędy zapraszam do degustacji potraw i głosowania na te, które państwu najbardziej przypadną do gustu.
Oto najsmaczniejsze dania i ciasta
Do konkursu potraw wigilijnych zgłoszono 15 dań.
W kategorii „rybna i warzywna potrawa wigilijna” najwięcej głosów uzyskał dorsz z pieczarkami przygotowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich w Królach Dużych. Drugie miejsce zdobył pasztet wigilijny Elżbiety Gumiężnej, a trzecie jesiotr Andrzeja Sosińskiego.
W kategorii „wigilijna potrawa na słodko” zdecydowanie triumfowały różne warianty słodyczy z makiem. Pierwsze miejsce przyznano tortowi makowemu KGW w Jeleniach, drugie - tortowi makowemu Stowarzyszenia „Ugniewo Razem”. Na trzecim miejscu uplasowały się nowoczesne kluski z makiem KGW w Tymiankach-Buciach.
Autorzy nagrodzonych potraw otrzymali sprzęt AGD, a pełniący rolę jurorów goście przyznali, że co roku poziom konkursu rośnie i zdecydowanie, która potrawa jest najsmaczniejsza, jest coraz trudniejsze.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?