Szczodraki to niewielkie ciastka drożdżowe, z cynamonem, cukrem, rodzinkami i migdałami. Przygotowuje się je, wałkując płat ciasta drożdżowego i posypując go bakaliami i cynamonem. Potem trzeba go zwinąć, jak roladę i pokroić w plastry. każdy plaster posypać cukrem. Piecze się krótko, bo ciastka są dość cienkie. W innych częściach Polski przyjmują kształt rogali.
To tradycyjny przysmak, którym częstowano gości w przeddzień uroczystości Objawienia pańskiego, czyli 5 stycznia. Ten wieczór nazywano "szczodrym".
1380 ciastek zostało upieczonych pod kierunkiem Agnieszki Wojtasik.
Szczodraki będą rozdawane uczestnikom Orszaku.
Jak będzie wyglądało tegoroczne wydarzenie? ORSZAK TRZECH KRÓLI - PROGRAM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?