23.10.2019 r., Szkoła Podstawowa SIGiE im. Karola Adamieckiego w Rżańcu skorzystała z oferty warsztatowej. Dzieci wzięły udział w zajęciach pn. "Od ziarenka do bochenka - pieczenie chleba na naturalnym zakwasie". Poznały zwyczaje, które były związane z siewem i zbiorem zboża, a następnie własnoręcznie przygotowały ciasto na chleb. Mogły również skosztować tego przysmaku z masłem i miodem.
W ofercie stowarzyszenia jest do wyboru 12 warsztatów:
- Mówię i piszę po kurpiowsku - nauka dialektu w formie inscenizacji, dramy
- Od ziarenka do bochenka - pieczenie chleba na naturalnym zakwasie
- Anioły są wśród nas - lepienie figur z masy solnej
- Zabawy i zabawki kurpiowskie - poznanie dawnych zabaw i zabawek dziecięcych
- Miś w krainie kurpiowskiego miodu - poznanie wartości odżywczych miodu, wykonanie misia
- Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach - pieczenie ciasta drożdżowego 7.Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach - pieczenie pępuchów
- Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach - pieczenie fafernuchów
- Kulinarna podróż po kurpiowskich smakach - pieczenie ciastek maszynkowych
- Barwy kurpiowskich kwiatów - wykonanie kwiatów z bibuły
- Wycinanka kurpiowska wizytówką Puszczy Zielonej - tworzenie wycinanek
- Na kurpiowskim zagonie - rozpoznawanie i nazywanie po kurpiowsku warzyw, tworzenie kompozycji, inscenizacja wiersza ,, Na zagonie”
Jak się zapisać?
ul. gen. Madalińskiego 28, Ostrołęka
tel. 791 792 153
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?