2/8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które doskonale...
fot. elena_hramowa/Getty Images

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które doskonale nadaje się do kiszenia. Stanowi ona źródło błonnika pokarmowego, żelaza, cynku, manganu i miedzi. Dodatkowo znajdziemy tam witaminę C oraz z grupy B. Kiszone rzodkiewki są również bogate w bakterie kwasu mlekowego, które działają jak naturalny probiotyk i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Jak przygotować kiszone rzodkiewki?

Składniki:

• 2 pęczki rzodkiewki bez liści (z liści przygotuj sałatkę lub pesto),
• 6 liści laurowych,
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• kilka ziaren jałowca,
• 600 ml wody,
• 2 płaskie łyżki soli.

Przygotowanie:

Zagotuj 300 ml wody, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Następnie do wyparzonego słoika wrzuć umyte rzodkiewki, liść laurowy, jałowiec oraz ziele angielskie i zalej wszystko gorącą wodą. Dodaj resztę wody i dokładnie zakręć słoik. Kiszone rzodkiewki gotowe są do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiągają po upływie 4-5 miesięcy.

Zobacz również

Ostrołęka. Impreza na plaży miejskiej: sportowa rywalizacja oraz atrakcje dla dzieci

Ostrołęka. Impreza na plaży miejskiej: sportowa rywalizacja oraz atrakcje dla dzieci

0:4 do przerwy. Manchester United znów wystawił się na pośmiewisko [MEMY]

0:4 do przerwy. Manchester United znów wystawił się na pośmiewisko [MEMY]

Polecamy

Beach Pro Tour - Łosiak i Bryl wygrali turniej Elite w Hamburgu

Beach Pro Tour - Łosiak i Bryl wygrali turniej Elite w Hamburgu

Pogoda znów da się nam we znaki. IMGW wydał ostrzeżenia drugiego stopnia

Pogoda znów da się nam we znaki. IMGW wydał ostrzeżenia drugiego stopnia

Beniaminek Premier League Nottingham Forest dokonał dwóch kolejnych wzmocnień

Beniaminek Premier League Nottingham Forest dokonał dwóch kolejnych wzmocnień

Dodaj ogłoszenie