Obiekty z województwa mazowieckiego w finale konkursu budowlanego „Modernizacja Roku & Budowa XXI w."

Materiał informacyjny Stowarzyszenia Ochrony Narodowego Dziedzictwa Materialnego
Udostępnij:
Obiekty z województwa mazowieckiego w finale największego i najbardziej prestiżowego konkursu budowlanego w Polsce „Modernizacja Roku & Budowa XXI w.”

Celem Konkursu jest promocja oraz wyłonienie każdego roku najlepszych, wyróżniających się szczególnymi walorami przedsięwzięć budowlanych. W trwającej 26. Edycji Konkursu z województwa mazowieckiego do finału zakwalifikowało się 8 realizacji.

Konkurencja jest duża, gdyż do tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Konkursu zgłosiło się już 410 nowych i modernizowanych obiektów budowlanych z całego kraju i napływają kolejne. Warto dołączyć do najlepszych i zgłosić zakończoną budowę do 03.06.2022 r. Mapę Polski ze zgłoszonymi obiektami oraz ich prezentacje ze zdjęciami i opisami znajdziesz na www.modernizacjaroku.org.pl.

Co roku w przedsięwzięciu startuje od 400 do 900 obiektów zakończonych w ostatnich latach, z czego 100 finałowych realizacji wizytowanych jest przez Jury złożone z profesorów 11 politechnik, przedstawicieli ministerstw, marszałków województw, samorządowców, specjalistów branży budowlanej i architektonicznej. Patronat medialny sprawują m.in.: 20 gazet lokalnych - Grupy Polska Press, Telewizja Polska TVP Info, Wydawnictwo Inżynier Budownictwa, Serwis Muratorplus, Stowarzyszenie Polskich Mediów. Uroczystość ogłoszenia wyników i wręczenia nagród odbywa się tradycyjnie w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego w Warszawie we wrześniu. Gali towarzyszy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Przebudowa, rozbudowa i nadbudowa budynku Banku Spółdzielczego w Ostrowi Mazowieckiej

Bank Spółdzielczy w Ostrowii Mazowieckie
Bank Spółdzielczy w Ostrowii Mazowieckie
  • Adres: 3 Maja 32, 07-300 Ostrów Mazowiecka (woj. Mazowieckie)
  • Inwestor: Bank Spółdzielczy w Ostrowi Mazowieckiej
  • Wykonawca: Kazimierz Mitelsztedt Przedsiębiorstwo Realizacji Inwestycji Ostrołęka
  • Projektant: Pracownia Projektowa Autoris Białystok

Zgodnie z pierwotnym projektem, który nie został do końca zrealizowany dobudowano brakującą część elewacji frontowej oraz wymieniono pokrycie dachu istniejącego budynku. Bank rozbudowany został o zewnętrzną klatkę schodową, która łączy się z zabytkową częścią budynku szklaną kilkudziesięciocentymetrową powierzchnią. W części z klatką schodową znajduje się również panoramiczna winda umożliwiająca dostęp dla osób niepełnosprawnych na każdą kondygnację. Charakterystyczny widoczny w całości z zewnątrz szklany łącznik, prowadzi z poddasza zaadaptowanego na salę konferencyjną, przez dobudowaną klatkę schodową z windą do przeszklonej nadbudowanej części budynku. Ściana frontowa przeszklonej części skrzydła została wysunięta przed budynek, w celu podkreślenia jego nowoczesności. Wewnątrz został zmieniony układ funkcjonalny większości pomieszczeń. Zostało wykonane również bezpośrednie połączenie głównej części budynku z boczną. Powiększone zostały okna i dobudowane dodatkowe wejścia do Banku. Część przeznaczona na garaże została zaadoptowana na pomieszczenia biurowe oraz socjalne.

Adaptacja budynku na Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne w Zarębach Kościelnych

Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne, Zaręby Kościelne
Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne, Zaręby Kościelne
  • Adres: Kowalska 13, 07-323 Zaręby Kościelne (woj. Mazowieckie)
  • Inwestorzy: Gmina Zaręby Kościelne
  • Wykonawca: Sun Factory Tomasz Szlichta Warszawa
  • Projektant: Maks Projekt Ostrów Mazowiecka

Budynek podzielony jest na 3 strefy:

  1. I strefa dzienna - zlokalizowana na pierwszej kondygnacji. Znajdują się tu: pomieszczenie na dostawę catering z oddzielnym wejściem, rozdzielnia posiłków, zmywalnia, jadalnia z aneksem kuchennym przeznaczona dla 24 osób (plus osoby do obsługi), szatnia i wc dla personelu, szatnia i wc dla osób niepełnosprawnych, pomieszczenie porządkowe, komunikacja z głównym wejściem, winda, klatka schodowa, kotłownia z oddzielnym wejściem wraz z pomieszczeniem na paliwo ciekłe. Aneks kuchenny, który służył będzie wspólnemu, samodzielnemu przygotowywaniu posiłków.
  2. II strefa organizacyjno-zabiegowa zlokalizowana na drugiej kondygnacji. Znajdują się tu: 3 gabinety, pokój dzienny, pokój kierownika, pokój księgowej, pokój pielęgniarki, pokój socjalny, pomieszczenie porządkowe, wc dla personelu, wc dla osób niepełnosprawnych, komunikacja, klatka schodowa, winda.
  3. III strefa przeznaczona na stały pobyt 6 osób niepełnosprawnych oraz obsługi. Są tu 4 pokoje, w tym: 2 dwuosobowe: jeden o powierzchni 31,54 m² licząc wraz z osobną łazienką i drugi o powierzchni 30,93 m² licząc wraz z osobną łazienką, oraz 2 pokoje jednoosobowe: jeden o powierzchni 18,28 m² licząc wraz z osobną łazienką i drugi o powierzchni 17,69 m² licząc wraz z osobną łazienką.

Rewitalizacja Zamku Krzyżackiego w Szczytnie

Zamek w Szczytnie
Zamek w Szczytnie
Zamek w Szczytnie
Zamek w Szczytnie
  1. Adres: Sienkiewicza 1, 12-100 Szczytno (woj. Warmińsko-mazurskie)
  2. Inwestor: Urząd Miejski w Szczytnie
  3. Wykonawca: Warmińskie Przedsiębiorstwo Budowlane ROMBUD Sp. z o.o. Olsztyn
  4. Projektant: Studio-Projekt Autorska Pracownia Architektoniczna s.c. Olsztyn

Zamek Krzyżacki w Szczytnie zrewitalizowany został w ramach projektu „Zamek krzyżacki w Szczytnie – nowy produkt turystyczny na mapie województwa warmińsko-mazurskiego” dofinansowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020 oraz ze środków Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych.

Rewitalizacja ta zakończyła się w czerwcu 2021 roku i obejmowała m.in. takie prace jak:

  1. konserwacja i zabezpieczenie istniejących ruin zamku wraz z korektą współczesnych uzupełnień, np. odsłonięcie i zrekonstruowanie studni na dziedzińcu zamkowym oraz bruku lub podobnych cennych elementów wyposażenia zamku;
  2. budowę sali wystawowej całorocznej wraz z instalacjami i wyposażeniem;
  3. budowę przestrzeni edukacyjno-wystawienniczej zadaszonej wraz z instalacjami i wyposażeniem (adaptacja dwóch kondygnacji skrzydła północnego na potrzeby edukacyjno-wystawiennicze wraz z odtworzeniem zejścia do piwnicy oraz uczytelnieniem reliktów sklepień średniowiecznych) ;
  4. wykonanie przestrzeni wystawienniczej otwartej;
  5. budowę kładki pieszej;
  6. wykonanie fosy (w miejscu fosy wprowadzenie wody jako zbiornika szczelnego wraz z nasadzeniami roślinnymi charakterystycznymi dla środowiska wodnego);
  7. wykonanie małej architektury i urządzenie terenu (w tym okolicznej zieleni);
  8. przeprowadzenie badań archeologicznych.

Zgłoś obiekt do 3.06 na www.modernizacjaroku.org.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Więcej informacji na stronie głównej Tygodnik Ostrołęcki
Dodaj ogłoszenie